Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Journalistiek in protest over nieuwe BTW tarief

journalistiek btw verhoging

De journalistieke sector in Nederland luidt de noodklok. Een grote groep kranten en nieuwsmedia heeft in een paginagrote advertentie protest aangetekend tegen de voorgenomen btw-verhoging op gedrukte en digitale media van 9% naar 21%. De hoofdredacties vrezen dat deze maatregel verstrekkende gevolgen zal hebben voor zowel de sector als de lezers.

Wat staat er op het spel?

Het nieuwe kabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, wil de btw op kranten, tijdschriften en boeken fors verhogen om hun ambitieuze plannen te kunnen financieren. Dit betekent dat de prijs van een krant of magazine aanzienlijk zal stijgen. Voor de consument kan dit resulteren in hogere kosten voor nieuws en informatie, iets wat vooral mensen met een kleinere portemonnee hard zal raken.

De gevolgen voor de lezers

Lezers worden direct getroffen door deze maatregel. De prijsstijging kan ervoor zorgen dat kranten en tijdschriften onbetaalbaar worden voor een groot deel van de bevolking. Dit leidt tot een beperking van de toegang tot verdiepende en betrouwbare journalistiek. Het risico bestaat dat minder mensen zich abonneren, wat niet alleen de informatievoorziening beperkt, maar ook de pluriformiteit van de journalistiek in gevaar brengt.

Impact op de journalistieke sector

Voor de journalistieke sector zelf zijn de gevolgen eveneens ernstig. De verwachte daling in het aantal abonnees zal de inkomsten van kranten en tijdschriften verminderen. Hierdoor kunnen redacties minder journalisten aan het werk houden en wordt de productie van kwalitatieve content bemoeilijkt. Hoofdredacteuren wijzen erop dat journalistiek een cruciale rol speelt in het informeren van de samenleving en het controleren van de macht. Deze taken worden moeilijker uit te voeren als de kosten stijgen en de middelen afnemen.

Nederland als uitzondering in Europa

Mocht de btw-verhoging doorgaan, dan zal Nederland het hoogste btw-tarief op kranten en tijdschriften in de Europese Unie hebben. Dit is opmerkelijk, omdat veel Europese landen juist een laag btw-tarief hanteren om de journalistieke sector te ondersteunen. Het gemiddelde btw-tarief in de EU is ongeveer 7%, en in sommige landen, zoals Denemarken en België, wordt helemaal geen btw geheven op kranten en tijdschriften.

Oproep tot actie

De hoofdredacties van de kranten en nieuwsmedia roepen de Tweede Kamer op om de plannen te heroverwegen. Ze benadrukken dat deze maatregel haaks staat op het belang van onafhankelijke en toegankelijke journalistiek, zoals ook in het coalitieakkoord wordt onderschreven. Samen met brancheorganisaties proberen ze de politiek te overtuigen om af te zien van de voorgenomen btw-verhoging.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven