vraag advies

AOV of NeeDoor: anoniem

Ik overweeg, gezien mijn leeftijd en werkzaamheden als zelfstandige om een AOV af te sluiten.Na een aantal gesprekken met verzekeraars kom ik erachter dat dit een zeer complexe materie is en dat het afsluiten ervan niet zoiets is als die van een zorgverzekering.

Wie ben ik en wat geef ik mijzelf in de maand aan salaris etc. Ik ben een man van 53 jaar. Opleidingsniveau: MBO, Beroep: freelance accountmanager en af en toe DJ (ja, op m’n 53e nog!) Ik woon samen met mijn 10 jaar jongere vriendin, heb 2 kinderen van 14 en 15 jaar uit een eerder huwelijk die bij moeders wonen. Nee, betaal geen alimentatie en verzorg m’n kids als de beste vader en heb verder weinig kosten want de hypotheek betaald zij. Naast een bijdrage van €300,00 voor de energienota en gemeentelijke heffingen betaal ik, net als zij €150,00 aan boodschappen per maand. Mijn eigen kosten zijn €77,00 per maand voor de zorgverzekering, basis premie + maximale eigen risico en €12,50 voor een uitvaartverzekering.

Kortom, ik ben met weinig tevreden en heb “op dit moment” niet meer nodig dan zo’n €1000,00 per maand.

Onlangs heb ik een nieuwe zakelijke auto gekocht want dat is dan weer het voordeel dat je ondernemer bent. Onderhoud, brandstof, verzekering en wegenbelasting betaal ik allemaal zakelijk. Een nieuw mobieltje, internet/TV een mooie laptop, printer en een PC… allemaal zakelijk, en zelfs af en toe uit eten gaan.

Nu, wil ik een AOV afsluiten, want zoals de reclame spotjes melden “een ongeluk zit in een klein hoekje” en met 53 jaar ben je toch iets minder soepel aan het worden en de kans dat je struikelt word met de dag groter. Mocht ik morgen om welke reden dan ook “arbeidsongeschikt” worden en nooit meer kunnen werken dan zou ik graag zo’n €2500,00 netto per maand willen hebben om van te leven. Dit is veel meer dan ik nu opneem maar als ik ooit arbeidsongeschikt word (ik hoop het niet) dan vallen al mijn leuke voordeeltjes als ondernemer weg en moet ik dan allemaal zelf betalen.

Ik sta al ingeschreven bij de KvK sinds november 2011 maar ben pas sinds april 2017, na mijn ontslag “echt” als zelfstandige aan het werk gegaan. Zoals het er nu uitziet zal ik bij een vol jaar een omzet draaien van €75.000,00 per jaar. Omdat ik op locatie of van huis uit werk op basis van uurtje factuurtje heb ik relatief weinig kosten. Mijn enige kostenpost is met zo’n €250,00 per kwartaal mijn boekhouder en die vertelde mij dat hij zichzelf terug verdient… ben benieuwd.

Nu dus een AOV, en al met verschillende verzekeraars gesproken. Mijn werkzaamheden zijn divers, van freelance accountmanagement tot DJ tot… Daarbij blijkt het inkomen van de laatste 3 jaar van belang te zijn. Ik kan mij niet voor een door mij berekend bedrag verzekeren want men kijkt naar de gegevens van de belastingdienst. Daarbij moet ik een keuze maken voor hoe lang ik de uitkering eventueel wil, krijg maximaal 90% van het verzekerde bedrag en moet daar als het ooit tot een uitkering kom ook nog eens belasting over betalen. Zoals aangegeven neem ik maandelijks weinig op en laat ik zoveel mogelijk in de zaak zitten, maar wil, mocht het ooit zover komen niet op een houtje bijten.

Wie heeft ervaring met het afsluiten van een AOV en ziet ook door de bomen het bos niet meer of heeft inmiddels met dit bijltje gehakt en komt met een voor mij passende oplossing? Of… is een “broodfonds” de oplossing?

Bewerkt: Vrijdag 15 December 2017
Gepost: Maandag 11 December 2017
Aantal keer bekeken: 1241


Reageren:

Post jouw antwoord of reactie
reageer

Beschikbare adviseurs:

offline
Rico Magsino
adviseur
Ommen, Overijssel

Ontzorger in randzaken

Bedrijf: Enpoint
Lid: Rico Magsino