blog

Wat zijn de beste manieren om zelf te boekhouden als zzp’er

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Arjan Nieuwbeerta
ondernemer
Groningen, Groningen

Online marketing

Bedrijf: Appwiki
Lid: Arjan Nieuwbeerta
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12579 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Als zzp’er is het van belang dat jouw boekhouding altijd goed op orde is. Het geeft je immers inzicht je bedrijf. Maar wat zijn de beste manieren om zelf te boekhouden als zzp’er? Voor elke ondernemer is het verschillend hoe je het beste de boekhouding kunt regelen. In deze blog vertellen wij jou welke manieren van boekhouden er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende manieren.

Welke manieren van boekhouden zijn er?

De boekhouding kun je op verschillende manieren regelen. Voor jou als zzp’er kost het boekhouden soms veel tijd en moeite. Daarom komen veel ondernemers er niet aan toe of wordt de boekhouding uitgesteld. Dat is zonde, want boekhouden hoeft niet tijdrovend en ingewikkeld te zijn. Grofweg kan er gesteld worden dat er twee manieren zijn om je boekhouding bij te houden, namelijk via Excel of met boekhoudsoftware.

Wat zijn de voor- en nadelen van boekhouden in Excel?

Boekhouden in Excel is vooral geschikt voor zzp’ers die nog niet zo’n ingewikkelde boekhouding hebben. Hiermee wordt bedoeld dat je niet veel verschillende klanten hebt en slechts enkele facturen verstuurd. Om je boekhouding in Excel te doen, moet je wel bereid zijn er de nodige tijd in te steken. Het grote voordeel van Excel is dat het erg toegankelijk en gratis is. Elke desktop met daarop het Office-pakket geïnstalleerd heeft toegang tot Excel. Indien jouw desktop dat niet heeft, kun je gebruik maken van Google Spreadsheets. Om jou te helpen, zijn er veel gratis Excel templates te vinden. Met behulp van deze templates kun je direct beginnen met boekhouden in Excel.

Zodra jouw onderneming begint te groeien, wordt het boekhouden in Excel lastiger. Doordat je Excel bestand groeit bestaat de kans dat het onoverzichtelijk wordt en je fouten gaat maken. Ook moet je kennis hebben van de formules binnen Excel om op deze manier zoveel mogelijk handelingen te minimaliseren. Als je boekhouding groeit, is het verstandig om te kijken naar boekhoudsoftware.

Wat zijn de voor- en nadelen van een boekhoud programma?

Voordat we beginnen over de voor-en nadelen, leg ik eerst kort uit wat boekhoudsoftware is. Het begint met programma’s die je inkoop- en verkoopfacturen kunnen inboeken. De meest uitgebreide boekhoudsoftware biedt veel meer mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan bankkoppeling en een automatische btw-aangifte.

Het grootste voordeel van boekhoudsoftware is dat veel processen worden geautomatiseerd, het resultaat hiervan is tijdwinst. Geen enkele ondernemer wil namelijk uren bezig zijn met de boekhouding en dat is met software ook niet nodig. Een boekhoudprogramma kan bijvoorbeeld zelf facturen opstellen en btw-bedragen uitrekenen. Hierdoor wordt de btw-aangifte bij de Belastingdienst indienen eens stuk eenvoudiger, want boekhoudsoftware beschikt over een snelknop om de ingevulde aangifte direct te versturen naar de Belastingdienst. Een ander voordeel is dat je de software kunt koppelen aan andere administratieve software, waardoor er nog meer geautomatiseerd wordt. Dit scheelt een hoop werk want het overkloppen van gegevens hoeft nu niet meer. Bovendien zorgt dit ervoor dat fouten worden vermeden.

Daarnaast hebben veel softwareleveranciers een mobiele app ontwikkeld. Op die manier kun je altijd en overal op je mobiel je boekhouding bijhouden. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone met internet. De app biedt vele gemakken. Als je een foto maakt van een bonnetje, wordt deze direct verwerkt in jouw boekhouding. Zo heb jij je administratie altijd goed op orde. Verder werkt een boekhoudprogramma in de cloud, hierdoor staat al jouw data altijd veilig opgeslagen en hoef jij je dus niet druk te maken over jouw data.

Het nadeel van boekhoudsoftware is dat het niet gratis is. De software is beschikbaar vanaf enkele euro’s per maand en kan oplopen tot tientallen euro’s per maand. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal mogelijkheden dat de software biedt.

Hoe kun jij het beste jouw boekhouding regelen?

Ben je er al uit welke manier van boekhouden het beste bij jou past? Vooropgesteld is de ene manier niet beter dan de ander. Als jij de juiste keuze maakt, kun je wel profiteren van maximaal voordeel. Als je geen boekhoudsoftware nodig hebt, bespaar je geld door in Excel te werken. Maar wanneer jij al een wat bredere boekhouding hebt, bespaar je veel tijd door te kiezen voor boekhoudsoftware. Twijfel je nog? Dan kun je ervoor kiezen om een gratis proefperiode van een boekhoudprogramma te proberen. Op die manier kun je ervaren wat zo’n programma voor jou kan betekenen. Als het niet bevalt, kun je altijd weer terug naar je eigen handmatige boekhouding in bijvoorbeeld Excel.

 
Bewerkt: Vrijdag 19 Januari 2018
Gepost: Dinsdag 02 Januari 2018