blog

Kennis van boekhouden niet meer nodig

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Linda Pavan
ondernemer
Heerlen, Limburg

Administratieve dienstverlening
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12468 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Toen ik net begon werkte wij nog met een Dos-programma en voor sommige klanten zelfs nog met een tabellarisch kasboek, ja ik weet het, het is lang geleden. Heel veel werdt nog handmatig gedaan en was kennis van boekhouden een must anders kwam je niet ver. De laatste jaren heeft de ontwikkeling op dit gebied van software systemen explosief toegenomen. Nu kunnen we onze bankrekeningen koppelen aan onze administratie, hebben op onze telefoon een app waarin we de voortgang van ons bedrijf kunnen volgen, hoeven we facturen maar in te scannen en naar de mailbox van je software pakket te sturen en deze wordt verwerkt.

Ik ben gek op deze vooruitgang, het ene programma is nog mooier en beter dan het andere. Als ik de softwarebedrijven moet geloven heb ik blijkbaar onnodig een opleiding boekhouding gevolgd en meer dan 20 jaar ervaring opgedaan. Met deze nieuwe software is kennis van boekhouden niet meer nodig. Het systeem doet het immers al voor je, maar werkt dit slimme verkooppraatje altijd? Ik betwijfel het, Ik ben van mening dat je bij elke mutatie zou moeten weten wat er op de achtergrond in het programma gebeurd, daarnaast zijn ook niet alle sectoren geschikt om zelf aan de slag te gaan met hun boekhouding. De administratie van een horeca onderneming wordt heel anders verwerkt dan een bouwbedrijf.  De nieuwe softwarebedrijven richten hun peilen op de zzp’er die niet zoveel facturen op jaarbasis heeft en ook niet zoveel verschillende kostenposten en voor dit soort ondernemers zijn deze pakketten vaak een uitkomst.

Het correct verwerken van de data wordt vaak onderschat maar het is de spil van je boekhouding, is deze niet correct verwerkt dan klopt je balans en winst & verliesrekening ook niet laat staan je winst dus het nemen van belangrijke beslissingen wordt een risico.

Deze programma’s weten niet welke kosten je wel of niet op kunt voeren en/of de bijbehorende correctieboekingen? Of de BTW die je ingevoerd hebt wel aftrekbare BTW is? Houdt het systeem rekening met Onderhanden werken, vooruitbetaalde bedragen of nakomende kosten en correctie prive-aandeel bedrijfskosten? Het antwoord is heel simpel : nee, je zal altijd zelf nog correcties door moeten voeren.

Wil je het toch zelf doen? Geen probleem laat je dan goed begeleiden en/of adviseren, vraag om hulp wanneer je niet 100% zeker bent van je boeking(en).

Bron & informatie:
wigepa.nl
Bewerkt: Dinsdag 11 Juli 2017
Gepost: Maandag 10 Juli 2017