blog

Startup Het Oplaadpunt: Stressvol bestaan niet nodig

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12449 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Annemarie Roozenboom Marjoijn Ruitenbeek

Geen corporate setting of kantoorpand, maar een afspraak in het Amsterdamse Volkshotel: voor de startende ondernemers Marjolein Ruitenbeek en Annemarie Roozenboom is een flexplek in de Nederlandse hoofdstad een prima plek om werkzaamheden te verrichten.

De vrouwen gingen allebei naar de hotelschool, maar kwamen in de media terecht. Daar ervoeren ze dat hun werk niet alleen ontzettend leuk en uitdagend was, maar ook stressvol. Het vormde uiteindelijk de basis voor hun onderneming ‘Het Oplaadpunt’.

Wie of wat willen jullie met Het Oplaadpunt bereiken?
Wij willen iedereen bereiken die in een urban omgeving woont en werkt. We richten ons op mensen die veel prikkels ervaren, een drukke baan en sociaal leven hebben, veel last hebben van stress en wel een reset kunnen gebruiken. Het Oplaadpunt staat voor rust, inspiratie en nieuwe energie. We willen een eyeopener zijn: stress ervaren in je werk is niet per se nodig. We richten ons op zowel mannen als vrouwen in de doelgroep rond de 25-50 jaar.

We bieden Oplaad Weekenden, achtweekse Mindfulness Cursussen en Oplaad Dagen voor bedrijven. Werkstress is beroepsziekte nummer 1, het is shocking wat dat kost, ook vanuit bedrijfsperspectief gezien. Bedrijven houden zich steeds meer bezig met de preventie van werkstress. Stress is iets dat in jezelf ontstaat en wij kunnen tools geven die je vervolgens op je persoonlijke uitdagingen kunt toepassen.

Marjolein, jij besloot uiteindelijk je baan op te zeggen en je droom na te jagen. Hoe ging dat?
Ik had altijd al moeite om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Ik heb nooit een burn-out gehad, maar voelde altijd wel heftige prikkels en werkte veel met deadlines. Van jongs af aan ben ik al in aanraking gekomen met yoga en meditatie, maar dat heb ik op een gegeven moment aan de kant gezet, omdat ik het als tiener te zweverig vond en meer aandacht had voor dingen als uitgaan. Ik was altijd heel ambitieus en wilde zo snel mogelijk naar de top. Ik ervoer op een gegeven moment echter zoveel stress in mijn leven dat er een punt kwam dat ik dat niet meer oké vond. Uiteindelijk heb ik meditatie en yoga teruggebracht in mijn leven. Dat heeft voor mij de wereld veranderd, ik ging veel meer rust ervaren.

De droom om een plek te creëren waar mensen met een druk stads leven rust zouden kunnen vinden, was er al heel lang, maar was voor lange tijd op de achtergrond beland. Doordat ik zelf meer rust vond, kwam er ook ruimte voor die droom om zich meer op de voorgrond te manifesteren. Hoe leuk mijn vaste baan ook was, de passie voor het opzetten van een eigen bedrijf was nog veel groter. Uiteindelijk geloof ik erin dat je het meest gelukkig wordt als je vanuit je hart leeft.

Een grote stap?
Ja, want ik had een superleuke baan, gezellige collega’s, een supergoeie werkgever. Ik speelde natuurlijk al even met het idee, maar er was opeens een punt dat ik dacht: ik ga ermee stoppen. En ik voelde zoveel rust en vertrouwen dat ik dacht: dit is het moment dat we een bedrijf kunnen gaan bouwen. En ja, dat was megaspannend. Je geeft alles op, met alle gevolgen van dien. Je zegt je vaste inkomen vaarwel, ik verloor mijn leaseauto, telefoon en laptop. Maar dat was helemaal prima, want gelukkig zijn en voor je passie leven is iets waar je veel meer geluk uithaalt.

Zitten er ook nadelen aan het hebben van een eigen bedrijf?
Vooral de administratieve rompslomp, want daar haal je geen geld uit, maar het moet wel gebeuren. We zijn creatieve zielen en willen het liefst met het product zelf bezig zijn.

Annemarie, jij was werkzaam als freelancer en had al de nodige ervaring in meditatie, yoga en mindfulness. Hoe ontstond dat?
Na een geweldige tijd bij MTV wilde ik de andere kant van het leven opzoeken. Dat was voor mij letterlijk naar het oosten reizen en daar leren van oosterse meditatie- en yogatechnieken. Ik was niet van plan zelf lerares te worden, maar dat gebeurde gewoon. Ik heb in Nederland een paar diploma’s gehaald waarmee ik les mocht geven. Daarnaast ben ik ook leraar mindfulness geworden. Mindfulness was voor mij iets geweldigs en heeft me bij mijn drukke baan bij MTV enorm geholpen.

We hebben het werk bij Het Oplaadpunt zo verdeeld dat ik meer bezig ben met de inhoudelijke kant van het bedrijf, terwijl Marjolein zich meer bezighoudt met de zakelijke kant.

Wat maakt jullie anders dan andere bedrijven?
Vanaf het begin zijn we heel erg bezig geweest met de merkpositionering. Wie zijn we? Waar staan we voor? Wat betekent dat? Op die manier kunnen we dat makkelijker uitdragen.

Wij hebben een laagdrempelige aanpak voor ogen en gebruiken een gebruiken daarom een nuchtere Hollandse naam. Anderen zijn heel erg gericht op mensen die al in yoga geïnteresseerd zijn. Bij ons is die ervaring niet nodig en bovendien willen wij zowel mannen als vrouwen aanspreken. Daarom is ook belangrijk dat we geen zweverige naam of zo hebben, we zijn groen, puur en Hollands. Het Oplaadpunt moet heel toegankelijk zijn, dus voor iedereen die stress ervaart.

Bovendien werken wij vanuit het principe practice what you preach: waar we voor staan willen we ook echt zo voelen en uitdragen. Voor het Oplaad Weekend gaan we bijvoorbeeld zelf ook een dag of twee in retraite.

Juist, Het Oplaad Weekend. Kunnen jullie daar iets over vertellen?
Tijdens Het Oplaad Weekend van 12 tot en met 14 mei kunnen mensen ontspannen en nieuwe energie en inspiratie opdoen. Niet alleen via yoga en mindfulness, maar bijvoorbeeld ook door een food workshop en een interessante spreker uit het bedrijfsleven. We willen verschillende dingen aanbieden. Mensen moeten terugkomen met tools waarmee ze de week erna een andere werkweek ervaren en de weken erna ook. Het moet een tool zijn voor de lange termijn. 

Elke dag heeft een thema: de vrijdag staat in het teken van ontprikkelen, zaterdag gaat het om opladen en de zondag richten we ons op ontwikkelen. 

Het Oplaad Weekend is op het eiland De Kluut, een eiland van Staatsbosbeheer dat we voor dit weekend helemaal hebben afgehuurd.

Wat is jullie uiteindelijk doel?
Wij geloven erin dat als je in het nu creëert zich dat wel zal uiten in de toekomst. Maar ons uiteindelijke doel is om op zoveel mogelijk plekken Oplaadpunten te hebben. Die kunnen op elke manier en op elke plek ontstaan. Zo zou je kunnen denken aan mobiele oplaadpunten in de stad, waar je een massage en mindfulnesstips kunt krijgen tijdens de lunchpauze, bijvoorbeeld. Dus het liefst zoveel mogelijk toegankelijkheid bieden voor zoveel mogelijk mensen om bij een oplaadpunt te komen. 

Foto: Femmy Weijs

Bewerkt: Dinsdag 18 April 2017
Gepost: Dinsdag 18 April 2017