blog

De 5 beste boekhoudprogramma’s voor startups

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Steven Houkes
ondernemer
Groningen, Groningen

Advieswebsite over bedrijfssoftware
nog geen bedrijf toegevoegd

Persoonspagina:
Steven Houkes
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12485 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Of je nou net gestart bent met je onderneming of al langer actief als ondernemer: je moet een boekhouding bijhouden. Als startende ondernemer heb je wellicht nog niet zoveel kennis van de boekhouding. Hoe ideaal is het dan als een boekhoudprogramma je ondersteunt bij de boekhouding? In dit blog zetten wij aan de hand van vijf verschillende functionaliteiten een aantal boekhoudsoftware op een rij die het boekhouden een stuk makkelijker maken. Zo kun je als startup alle tijd besteden aan het binnenhalen van nieuwe klanten en opdrachten.

1. Bedrijfsgrootte

Voordat je begint met je zoektocht naar boekhoudsysteem is het raadzaam om je af te vragen hoeveel medewerkers gebruik gaan maken van de software. Een andere belangrijke vraag is of je in de toekomst denkt uit te breiden. Dit is namelijk belangrijk om te zorgen dat de systemen goed aansluiten bij je onderneming. Het is zonde als uiteindelijk blijkt dat de software niet geschikt is voor het aantal gebruikers. Er zijn systemen op de markt voor verschillende bedrijfsgroottes. Zo is er software op de markt voor één gebruiker, twee tot vijf gebruikers, maar er zijn ook systemen die oplopen tot duizend gebruikers. Indien je onderneming een beperkt aantal gebruikers heeft die gebruik gaan maken van het online boekhoudprogramma kun je bijvoorbeeld denken aan Visma ZZP.

2. Boekhoudprogramma’s met bankkoppeling

Sommige boekhoudsystemen bieden de mogelijkheid tot bankkoppeling. Een bankkoppeling betekent dat de software de bankmutaties automatisch bijwerkt vanuit het internetbankieren. Dit heeft als voordeel dat de bij- en afschrijvingen automatisch worden bijgewerkt in het systeem. De boekhouding wordt dus vanzelf gesynchroniseerd zonder dat je er naar moet omkijken. Boekhoudsoftware die een bankkoppeling ondersteunt is onder andere Minox.

3. Boekhoudprogramma dat UBL ready is

Een andere functionaliteit die boekhoudprogramma’s bieden is UBL ready. UBL staat voor Universal Business Language en standaardiseert gegevensbestanden. Hierdoor is software van verschillende ontwikkelaars makkelijk uit te wisselen. Online boekhouden wordt sneller met software die UBL ready is. De processen worden geautomatiseerd en het papierwerk verminderd. Facturen die je van klanten ontvangt komen automatisch in het boekhoudprogramma te staan onder “nog te betalen”. Andersom geldt hetzelfde, facturen die jij verstuurt komen automatisch bij de klant in het systeem binnen. Een boekhoudsysteem dat UBL ondersteuning biedt is bijvoorbeeld Offective.

4. Elektronische aangifte

Met verschillende boekhoudsoftware is het mogelijk om direct vanuit het programma de belastingaangifte in te dienen. Zo is er software waarbij je als ondernemer de btw-aangifte vanuit het programma indient. Hoe ideaal is het als je vanuit het systeem waarin je alle bedrijfsgegevens al hebt staan, de btw-aangifte kunt versturen naar de Belastingdienst? Ook zijn er boekhoudprogramma’s op de markt waarmee gemakkelijk de inkomsten- en vennootschapsbelasting kunt indienen. Boekhoudsoftware waarbij je de belastingaangifte elektronisch kunt indienen is Exact Online Boekhouden Basis.

5. Mobiele app

Als ondernemer ben je veel onderweg en je wilt natuurlijk elke minuut van de werkdag optimaal benutten. Met boekhoudsoftware die een mobiele applicatie ondersteunt kan dat. Als je in de trein zit of tussen afspraken door tijd hebt, kun je de boekhouding inzien en bijwerken via de mobiele app. Zo maak je optimaal gebruik van elk moment van de werkdag. Een boekhoudprogramma dat ook beschikbaar is via een mobiele applicatie is bijvoorbeeld e-Boekhouden ZZP.

Ben je er nog niet over uit of nog niet helemaal overtuigd van de voordelen? Je kunt de meeste boekhoudprogramma's een proefperiode gratis gebruiken. In deze proeftijd heb je de mogelijkheid om een alle functies te testen en bekend te worden met het programma. Een gratis proefperiode zit meestal tussen de veertien en dertig dagen en verplicht je tot niets.

 

Bron & informatie:
Software Vergelijken.nu
Bewerkt: Vrijdag 07 April 2017
Gepost: Donderdag 06 April 2017