starter van de maand

Kitty Verdel uit Nieuw Vennep en haar bedrijf Pattern Solutions

Een eigen zaak bleef een grote wens

Post en deel ook jouw starter van de maand. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Kitty Verdel
starter
Nieuw-Vennep, Noord-Holland

3D kledingvormgever
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12582 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Kitty Verdel Pattern Solutions

Deze keer aandacht voor  Kitty Verdel uit Nieuw-Vennep en haar bedrijf Pattern Solutions. Kitty is 3D kledingvormgever (patroonmaker) en gespecialiseerd in pasvormen, patronen en het maken van kleding in 3D. Kitty meldde zich met enthousiasme aan voor onze rubriek Starter van de Maand en beantwoordde onze vragen:

Wat is je achtergrond (studie, werk) en hoe verhoudt zich dat tot de start van je bedrijf.
In Den Haag heb ik aan de modevakschool gestudeerd. Tijdens mijn stage kon ik meteen aan de slag als patroonmaakster en bij dat bedrijf heb ik vervolgens 6 jaar gewerkt. Als patroonmaakster maak je eigenlijk een soort bouwpakket van een kledingstuk. Daarna heb ik 1 jaar voor Pepe Jeans gewerkt en vervolgens 7 jaar bij O’Neill. Bij deze bedrijven heb ik aan dames, heren en kinderkleding patronen gewerkt, van bikini, T-shirts  tot ski kleding. Noem het en ik maak het.

Sinds oktober ben ik zelfstandig ondernemer. Het ondernemer heb ik vanuit huis meegekregen. Mijn ouders hadden hun winkel aan ons huis. Hierdoor zag ik dat ondernemen hard werken is en vooral doen waar jij in geloofd. Ik ben geboren en getogen in Oude Wetering en ongeveer 10 jaar geleden verhuisd naar Nieuw-Vennep.

Wat zijn de activiteiten van je bedrijf en waarin onderscheid je je?
Ik bied begeleiding, advies en ondersteuning op het gebied van 3D proto’s, patronen en pasvorm. Ik onderscheid me door te werken met 3D, ik kan het ontwerp direct laten zien en daardoor to the point problemen oplossen. Voor designers en merken kan ik de collecties in 3D maken waardoor ze i.p.v. 4-6 samples maar 1-2 samples hoeven te maken. Zo kunnen ze duurzamer, goedkoper en sneller hun kleding ontwikkelen. 

Vanuit welke situatie ben je gestart? Was je in loondienst, ben je net afgestudeerd of had je bv. een uitkering?
Ik had het idee om voor mezelf te gaan beginnen al 2 jaar in mijn hoofd maar durfde eerst de stap nog niet te nemen. Het leek me ontzettend leuk om met veel verschillende mensen, bedrijven en producten in contact te komen. Ik wilde graag gaan werken met 3D maar helaas werken nog maar weinig bedrijven ermee. Dus vorig jaar mei heb ik de knoop doorgehakt en besloten om in het diepe te springen. Ik heb mijn baan opgezegd en ben begonnen. Super spannend! Nu ben ik zoveel aan het leren op allerlei vlakken dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken.

pattern solutions cover up
Waarom voor jezelf en niet bij een baas werken, wat heeft de doorslag gegeven?
Het bleef al die tijd kriebelen. Een eigen zaak bleef een grote wens. Alles doen zoals ik het graag zie. Met net zoveel liefde en passie als dat ik voor een werkgever werkte maar dan dicht bij mezelf. De doorslag was dat ik mezelf wilde blijven ontwikkelen.

Heb je hulp gehad (of heb je nu nog hulp), zo ja waarmee en van wie?
Ik heb in oktober deelgenomen aan een coaching traject voor startende ondernemers van de gemeente Haarlemmermeer. Dit heeft me erg geholpen om op andere facetten dan alleen het patroontekenen te groeien.

Heb je je eigen ondernemingsplan geschreven en zo ja, hoe heb je dit aangepakt?
Ik heb niet echt een ondernemingsplan geschreven maar meer een soort businessmodel canvas. Hierbij heb ik me meer gericht op welk probleem wil ik oplossen met mijn bedrijf en hoe ga ik dat doen.
 
Had je een financiering nodig voor je opstart en zo ja, hoe en waar heb je deze gekregen?
Gelukkig had ik geen financiering nodig. Wel heb ik mijn spaarpot aangeboord om de software aan te schaffen.

pattern solutions dress

Heb je een marktonderzoek gedaan en waar haal je je klanten vandaan/wat doe je aan promotie?
Ik heb onderzoek gedaan naar andere freelance patroonmakers en hoe zij hun diensten aanbieden. Dit vond ik vaak onoverzichtelijk en niet visueel. Dit wilde ik anders gaan doen. Naast mijn website, LinkedIn en Facebook pagina probeer ik ook promotie te creëren door kranten en tijdschriften te benaderen.

Hoe zijn de eerste ervaringen van jou en van je klanten? Is alles naar verwachting?
Erg leuk. De eerste offerte die ik uitstuurde voelde als een overwinning! Ik ben een spontaan en servicegericht persoon. De klant heeft eerst een vrijblijvend gesprek met mij. Hierbij bespreken we van alles van visie tot de werkwijze. Hierdoor kan ik goed inschatten wat de klant nodig heeft en wat ze voor ogen hebben. Tot nu toe heb ik leuke reacties gehad zoals prettig samenwerken, denkt goed met je mee en weet heel goed je wensen om te zetten naar digitale patronen.

Zijn er problemen waar je bij je start tegenaan liep en zo ja, hoe heb je deze overwonnen?
In het begin vond ik het best lastig om offertes te maken. Door de coaching sessies heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en om aan mijn prijs vast te houden en mijn grenzen te bewaken.

Waar kijk je het meeste naar uit en waar zie je met meeste tegenop?
Ik vind koude acquisitie nog steeds moeilijk. Mensen bellen met mijn verhaal blijft spannend. Oefening baart kunst hoop ik dan maar! Ik kijk uit naar dat 3D de norm wordt in de kleding industrie zoals bij keukens en badkamers. Niemand koopt tegenwoordig nog een keuken zonder eerst een 3D tekening gezien te hebben zo moet het in de kledingindustrie ook worden.

Hoe zie je jezelf en je bedrijf over twee jaar?
Ik wil een 3D revolutie teweeg gaan brengen in de mode industrie. Modebedrijven verspillen tonnen aan kledingsamples terwijl dat tegenwoordig niet meer hoeft. 1/3 van alle samples die wereldwijd gemaakt worden, kan bespaard worden. Ik hoop dat ik over een paar jaar gezien wordt als de 3D specialist in de kledingindustrie in Nederland.

Heb je tips voor andere starters?
Niet te veel twijfelen maar doen! Heel cliché maar als je het niet probeert dan weet je het ook niet. 

------
Wil je ook met je bedrijf een maandlang in deze rubriek? Stuur dan een mail met korte introductie over jezelf en je bedrijf naar contact@startendeondernemers.nl o.v.v. 'Starter van de Maand'. 

Bron & informatie:
patternsolutions.nl
Bewerkt: Donderdag 02 Juni 2016
Gepost: Dinsdag 24 Mei 2016