persbericht

Franchisenemers vanaf nu beter beschermd

Vakcentrum en FANed presenteren nieuwe franchise gedragscode

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12485 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
franchise gedragscode

Het Vakcentrum en FANed hebben een Nederlandse franchise gedragscode opgesteld en deze aangeboden aan de minister van Economische Zaken Henk Kamp. Deze uitgebalanceerde code is opgesteld in samenwerking en in samenspraak met FANed en franchisedeskundigen. Minister Kamp had de sector gevraagd om deze op te stellen om de positie van franchisenemers te verbeteren.

Hij reageerde hiermee op verhalen dat franchisegevers eraan zouden verdienen om ondernemers failliet te laten gaan. In de code staat waarschijnlijk dat er een geschillencommissie komt om aan dit soort toestanden een einde te maken.

Rechtzaak
Een aantal franchisenemers is naar de rechter gestapt. Marco Korving is daar één van. Hij begon een aantal jaar geleden een stomerij in Eindhoven, als franchisenemer van Cristal Cleaning. Inmiddels zit hij diep in de schulden. Hij geeft de keten de schuld. Hij zegt dat hij te veel heeft betaald om zich in te kopen. Volgens hem was het beeld wat hem voorgeschoteld was toen hij de zaak overnam veel te rooskleurig.

Free-riders
Een gemeenschappelijk punt in het overleg tussen franchisegevers, franchisenemers en het ministerie was dat er een modus gevonden moet worden voor het betrekken van free-riders. Dit zijn franchisegevers die niet aangesloten zijn bij de NFV, waardoor binding aan de Code in feite niet haalbaar is. Het Vakcentrum is van mening dat de steun van minister Kamp op dit punt onontbeerlijk is. De minister is dan ook verzocht zich actief in te zetten voor een wettelijke verplichtstelling tot naleving van deze code. Zonder deze steun blijft de voorkeur voor volledige wetgeving.

Geschillen
Het Vakcentrum en FANed zijn van mening, na een lange discussie en onderzoek naar oplossingen ook in het buitenland, dat voor de geschillenbeslechting het beste aansluiting gevonden kan worden bij art 96 in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Dit houdt in dat er een gezamenlijk in te zetten bindende adviesprocedure bij de kantonrechter moet komen.

Bron & informatie:
Faned
Bewerkt: Dinsdag 16 Juni 2015
Gepost: Dinsdag 16 Juni 2015