starter van de maand

Suleyka Reeder, The Aid of Art

Starter van de Maand

Post en deel ook jouw starter van de maand. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12582 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
Suleyka Reeder

Deze maand aandacht voor Suleyka Reeder uit Amstelveen en haar bedrijf The Aid of Art. Zij stelt zich deze maand aan je voor en beantwoord onze vragen.

Ik ben Suleyka Reeder en dit jaar begonnen met The Aid of Art, een sociaal bedrijf dat authentieke, betaalbare kunst uit Latijns-Amerika biedt. Na 13 jaar actief geweest te zijn bij hedgefunds handelshuizen en bancaire instellingen, kwam ik erachter dat ik toch graag iets meer wilde bijdragen.

Mijn reizen naar Latijns-Amerika hadden me er al meerdere keren op attent gemaakt dat er daar veel bijzondere kunst is, die hier niet wordt aangeboden. Dat in combinatie met veel ellendige situaties die ik daar heb gezien, en waarin geen enkel kind of volwassene zou moeten leven, brachten me op het idee om dit te combineren. Dit heb ik 6 maanden geleden omgezet in The Aid of Art.

schilderijen

The Aid of Art is een sociaal bedrijf dat authentieke, levendige en betaalbare kunst uit Latijns-Amerika biedt. Een gedeelte hiervan gaat naar 2 sociale projecten die ik zelf heb geselecteerd. We steunen hierbij kinderen uit verwaarloosde gezinnen (Stichting Kinderen van Ecuador) en gehandicapten uit Ecuador (Camino Especial).

De kunst is afkomstig van opkomende kunstenaars uit latijns-Amerika met verschillende thema's. Latijns-Amerikaanse kunst onderscheidt zich van andere door de verschillende, heftige kleurstellingen, de thema's en het feit dat veel van de invloeden van de kleurrijke geschiedenis van deze landen een rol spelen. Tot heden wordt er weinig Latijns-Amerikaanse kunst aangeboden en ik wil u hier graag kennis mee laten maken. Koop iets moois voor uzelf, steun de opkomende kunstenaars en help meteen de sociale projecten. Zo wordt een mooi product toch alleen maar mooier?

Wat is je achtergrond (studie, werk) en hoe verhoudt zich dat tot de start van je bedrijf?
Na het afronden van mijn Toeristische Opleiding (Nationale Hogeschool Toerisme en Verkeer) ben ik in het bedrijfsleven gerold, waar ik 13 jaar actief ben geweest in hedgefunds, handelshuizen en het bankwezen. Mijn opleiding had ik gekozen omdat het buitenland en het ontwikkelen van toerisme me altijd aantrok, maar na de studie kwam ik erachter dat dit financieel gezien niet de beste optie was. Na 13 jaar werk-ervaring in Finance kwam ik erachter dat dit toch iets te ver van me af stond en wilde ik meer op zoek naar iets wat beter bij me aansloot. Mijn reizen naar Latijns-Amerika hadden me er al meerdere keren op attent gemaakt dat er daar veel bijzondere kunst is, die hier niet wordt aangeboden. Dat in combinatie met veel ellendige situaties die ik daar heb gezien, en waarin geen enkel kind of volwassene zou moeten leven, brachten me op het idee om dit te combineren. Dit heb ik 6 maanden geleden omgezet in The Aid of Art.

Wat zijn de activiteiten van je bedrijf en waarin onderscheid je je?
The Aid of Art is een duurzaam bedrijf dat authentieke, levendige en betaalbare schilderijen uit Latijns-Amerika biedt. Een gedeelte hiervan gaat naar 2 sociale projecten die ik zelf heb geselecteerd. We steunen hierbij kinderen uit verwaarloosde gezinnen (Stichting Kinderen van Ecuador) en gehandicapten uit Ecuador (Camino Especial). Ik onderscheid me doordat Latijns-Amerikaanse kunst hier nog weinig tot niet wordt aangeboden, wat echt de moeite waard is, en doordat het een sociaal maatschappelijke insteek heeft, waardoor iedereen hier profijt van heeft.

Vanuit welke situatie ben je gestart?
Er werd me een vast contract bij een hedge-fund aangeboden maar besefte dat als ik nu de kans niet zou pakken, ik die kans misschien niet meer zou krijgen. Ik heb mijn ontslag aangeboden, en ben me fulltime op The Aid of Art gaan richten.

Waarom voor jezelf en niet bij een baas werken, wat heeft de doorslag gegeven? 
Ik wilde graag iets betekenen voor mensen uit Latijns-Amerika en aangezien dat nog niet bestond in deze vorm, besloot ik het zelf op te starten.

Heb je hulp gehad (of heb je nu nog hulp), zo ja waarmee en van wie?
Ik heb gebruik gemaakt van het ondernemersklankbord, wat erg handig was omdat ik het lastig vind om volgens een bepaalde structuur te werken, dus dit was erg leerzaam. Ook vond ik het fijn om met doorgewinterde ondernemers te kunnen sparren en feedback te kunnen ontvangen. Verder heb ik meegedaan aan een traject wat door de gemeente werd aangeboden (ZAAI), waarbij ik 3 maanden werkruimte en een coach heb gewonnen. Dit gaf me een zetje in de juiste richting.

Heb je je eigen ondernemingsplan geschreven en zo ja, hoe heb je dit aangepakt?
Bij de Rabobank en andere bedrijven waren er voldoende formats te downloaden, waar je door de stappen heen loopt. Erg handig, en dit heb ik door mijn coach van het ondernemersklankbord laten checken en veel besproken met andere ondernemers om het te fine-tunen.

Had je een financiering nodig voor je opstart?
Door mijn 13 jaar ervaring in het bankwezen had ik een buffer kunnen opbouwen, dus gelukkig was er geen financiering nodig.

Heb je een marktonderzoek gedaan en waar haal je je klanten vandaan?
Aangezien er weinig tot geen vergelijkende kunst was, en ook niet vindbaar op het internet heb ik alleen onderzoek kunnen doen naar de interesse in het concept, de soort kunst en de prijzen. Daaruit bleek dat er interesse was, maar dat is niet gebaseerd op een gedegen onderzoek wat betreft de soort schilderijen, en daar gaat het bij kunst toch om. Iets spreekt je aan of niet, dat verschilt per persoon. Er was meer sprake van een intuïtie dat dit kon gaan werken en dat het concept mensen aanspreekt. Promotie doe ik op kunstfora, dit soort podia en door mijn schilderijen in restaurants en publieke gelegenheden tentoon te stellen.

Hoe zijn de eerste ervaringen van jou en van je klanten? Is alles naar verwachting?
De eerste ervaringen zijn dat het makkelijk is mensen enthousiast te krijgen maar dat de deal sealen vaak toch wat lastiger is. Maar dat weet je als startende ondernemer, het gaat er eerst om een draagvlak te genereren en van daaruit wordt het makkelijker.

suleyka

Zijn er problemen waar je bij je start tegenaan liep?
Zakendoen in Zuid-Amerika was lastig, er heerst een andere houding, maar ik wist dat ik geduldig moest zijn en heb ook voldoende tijd uitgetrokken om daar mee om te kunnen gaan. Direct zijn en Nederlandse botheid werken daar niet! Maar dat zijn ook zaken die ik in mijn persoonlijke ontwikkeling kan gebruiken.

Waar kijk je het meeste naar uit en waar zie je met meeste tegenop?
Ik verheug me het meeste op het actief kunnen bijdragen aan de sociale projecten en daar iets te kunnen betekenen. Wat me erg lastig lijkt is om voldoende en een blijvende flow in sales te kunnen genereren zonder gebruik te maken van mainstream afzetkanalen.

Hoe zie je jezelf en je bedrijf over twee jaar?
Ik geloof dat ik over 2 jaar samen met mijn bedrijf echt iets kan bijdragen, en kan blijven doen wat me gelukkig maakt en anderen helpt.

Heb je tips voor andere starters?
Vraag om feedback, spar met andere ondernemers en wees niet bang om op een gegeven moment er gewoon voor te gaan. Tot dat moment zullen er altijd twijfels zijn, en sommige zaken moet je gewoon onderweg het hoofd bieden. Je kunt nog zo een goed ondernemingsplan hebben, er zullen altijd situaties komen waar je niet op bedacht bent. Geloof in jezelf, je bedrijf, maar wees niet bang dingen te wijzigen als je merkt dat dat beter is. Zolang je er maar achter blijft staan!

Bron & informatie:
Suleyka Reeder, The Aid of Art
Bewerkt: Donderdag 11 Juni 2015
Gepost: Woensdag 10 Juni 2015