persbericht

Gemeenten nog altijd te traag in betalen facturen

Gemeente Zeevang snelste betaler

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12465 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
factuur te laat betaald

Het betaalgedrag van gemeenten richting ondernemers is nog steeds niet wat het moet zijn hoewel er wel enkele lichtpuntjes te benoemen zijn. Dit is de conclusie van een grootschalig betalingsonderzoek bij Noord-Hollandse gemeenten. De grote winnaar van het betalingsonderzoek over 2014 is; gemeente Zeevang! Zij slaagde er in om al hun rekeningen tijdens de meting tijdig te betalen.

Zwaar terleurgesteld
In totaal betalen 34 van de 51 Noord-Hollandse gemeenten 80% van hun rekeningen tijdig. Echter een derde (!) van de gemeenten betaalt niet binnen 30 dagen en dus nog altijd te laat. Van die 33% te laat betalende gemeenten zijn er 5 die het helemaal bont maken en zelfs minder dan 70% van hun rekeningen tijdig betalen met Alkmaar en Blaricum -beide 56% van de rekeningen op tijd betaald- als dieptepunt. MKB Noord-Holland is zwaar teleurgesteld over de uitkomsten.

Van de gekke
Ondernemers hebben het nog altijd zwaar, ondanks de aantrekkende economie. Er is weinig vlees op de botten. Elke factuur die niet op tijd binnen 30 dagen wordt overgemaakt, betekent extra druk op de liquiditeit van een bedrijf. Het is zuur dat gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar te weinig oog en begrip voor hebben. Het is des te triester omdat op 16 maart 2013 nota bene een nieuwe wet in werking is getreden die overheden verplicht om binnen 30 dagen hun facturen te betalen. Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen. “Van de gekke”, vindt regiodirecteur Fabian Nagtzaam. Daar is geen enkele reden voor, anders dan een slechte interne organisatie. De ondernemersorganisatie roept die gemeenten dan ook op om dit probleem serieus te gaan oplossen.

Wettelijke rente
Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt ruim 90 procent van de facturen op tijd.

Bron & informatie:
MKB Nederland
Bewerkt: Vrijdag 29 Mei 2015
Gepost: Maandag 04 Mei 2015