persbericht

Miljoenennota 2015 in het kort

Langzaam lijken we uit de crisis te komen

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12475 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
Dijsselbloem

De miljoenennota zoals die afgelopen dinsdag werd gepresenteerd geeft een licht positief beeld weer over de Nederlandse economie. Langzaam lijken we uit de crisis te komen, al doen we dit een stuk minder goed dan bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Export en bedrijfsinvesteringen nemen toe. Maar door de instabiele situatie in bijvoorbeeld Oekraine blijft het herstel wankel en moeilijk te voorspellen. 

Koopkracht
Er worden maatregelen genomen om de koopkracht te stimuleren. Zo is er € 160 miljoen extra voor het kindgebonden budget om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen.

BTW-tarief bouw
Het verlaagde btw-tarief voor bouw en renovatie wordt verlengd tot 1 juli 2015. Om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen wordt de maximale periode voor de aftrek van rente op restschulden verlengd van 10 naar 15 jaar. 

Toestand in de wereld
Door de dreigende toestand in de wereld zoals in Irak en Oekraine is besloten extra geld uit te trekken voor defensie. Dit is voor het eerst in jaren. De uitgaven worden structureel met € 100 miljoen verhoogd.
Ook door de toestand in de wereld is er een situatie ontstaan dat er meer asielzoekers naar Nederland komen. Het budget van het asielzoekersbeleid is € 375 miljoen verhoogd.

Ruimte
Door het beleid van de afgelopen jaren heeft de overheid meer financiele ruimte.  Zo heeft het kabinet de groei van de uitgaven fors beperkt. Voor 2015 heeft het kabinet geen aanvullende bezuinigingen voorgesteld. 

Meer over de miljoenennota leest u op de website van de Rijksoverheid (zie link hieronder).
 

Bron & informatie:
Rijksoverheid
Bewerkt: Woensdag 10 Juni 2015
Gepost: Donderdag 18 September 2014