Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek.
Mensen kunnen zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten. Bijvoorbeeld een uitgebreide vergoeding voor fysiotherapie of tandarts. De vergoedingen en de premie verschillen per verzekeraar. De overheid bemoeit zich niet met aanvullende verzekeringen.
Wat je betaalt aan je premie, heeft te maken met de een aantal zaken:
Premie basisverzekering
Dit is het vaste bedrag dat je direct betaalt je verzekeringsmaatschappij. De premie ligt ongeveer tussen € 1000 en € 1200 per jaar en er geldt een wettelijk verplicht eigen risico van . Het pakket van de basisverzekering is wettelijk vastgelegd, dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Verlaging van de nominale premie is mogelijk door te kiezen voor een hoger eigen risico. Dan gok je erop dat je geen hoge zorgkosten hebt.
Inkomensafhankelijke bijdrage
Ondernemers met een eenmanszaak of VOF betalen over hun winst een inkomensafhankelijke bijdrage. Dit loopt via de Belastingdienst. Ondernemers met een BV betalen als werknemer van hun BV een inkomensafhankelijke bijdrage over hun salaris, ook weer via de Belastingdienst. De BV moet die bijdrage vergoeden aan de werknemer; die vergoeding gaat dus af van de winst. Daarnaast betaalt de ondernemer als werknemer loonheffing over de vergoeding die hij van de BV krijgt. Dit is afhankelijk van de hoogte van het salaris.
Zorgtoeslag
Lagere inkomens krijgen een tegemoetkoming in de vorm van zorgtoeslag. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag.
Aanvullende verzekering
Als je meer wilt dan in het basispakket zit, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook vergoedingen krijgen voor (uitgebreidere) fysiotherapie, psychotherapie of de tandarts. De premie voor een aanvullende verzekering betaal je apart aan de zorgverzekeraar.
Bewerkt: Zondag 25 Oktober 2009
Gepost: Zondag 25 Oktober 2009