Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Geen telefoonnummers meer te raadplegen vanuit handelsregister KVK

Per 25 september worden telefoonnummers van ondernemers die ingeschreven staan in het Handelsregister automatisch afgeschermd.

vervelende telefoontjes

Leestijd: 7 minuten.

Dit besluit komt voort uit de groeiende vraag van ondernemers, die zich steeds vaker benaderd voelden door commerciële partijen. Deze maatregel heeft als doel om ongewenste telefoontjes te verminderen, iets wat vooral onder zzp’ers een veelvoorkomend probleem was.

Waarom worden telefoonnummers afgeschermd?

De maatregel is een reactie op klachten van ondernemers die hinder ondervonden van telefoontjes door commerciële bedrijven. Vooral voor kleine ondernemers en zzp’ers was het vaak lastig om ongewenste telefonische benadering te voorkomen. Ondanks het feit dat sinds 2021 ongevraagde telefonische verkoop verboden is, bleven veel ondernemers deze overlast ervaren. Het afschermen van telefoonnummers moet dit probleem verminderen en geeft ondernemers meer rust in hun zakelijke communicatie.

Een stap vooruit naar modernisering

Deze maatregel van de Kamer van Koophandel (KVK) komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het ministerie van Economische Zaken heeft KVK gevraagd om vooruit te lopen op veranderingen in de Handelsregisterwet. Deze wijzigingen maken deel uit van een bredere hervorming, ook wel de Datavisie genoemd. Dit nieuwe beleid richt zich op een moderne benadering van hoe gegevens worden behandeld in het Handelsregister. De nadruk ligt daarbij op het vinden van de balans tussen transparantie en privacy.

Wat houdt de Datavisie in?

De Datavisie is een toekomstgericht plan om gegevens in het Handelsregister op een verantwoorde manier te beheren. Aan de ene kant is er de behoefte aan openbaarheid en transparantie. Ondernemers moeten immers weten met wie ze zakendoen. Aan de andere kant is het belangrijk om de privacy van ondernemers te waarborgen. Persoonsgegevens, zoals telefoonnummers, moeten goed beschermd worden om te voorkomen dat ondernemers onnodig gestoord worden.

Met de invoering van de nieuwe maatregel zet KVK een belangrijke stap in deze modernisering. De balans tussen openbaarheid en privacy blijft centraal staan in dit proces, waarbij de persoonlijke levenssfeer van ondernemers steeds beter wordt beschermd.

Wat verandert er concreet?

Voor jou als ondernemer betekent dit dat jouw telefoonnummer niet meer zichtbaar is in het Handelsregister. Dit geldt voor alle inschrijvingen, zowel nieuwe als bestaande. Je hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen; de maatregel wordt automatisch doorgevoerd. Deze afscherming zorgt ervoor dat commerciële partijen je niet zomaar telefonisch kunnen benaderen, wat in het verleden vaak leidde tot overlast.

Daarnaast staat er nog een wijziging op de planning: later in 2024 worden ook faxnummers uit het Handelsregister verwijderd. Hoewel faxen tegenwoordig weinig gebruikt worden, is dit een extra stap in het opschonen van verouderde gegevens in het register.

Voordelen voor ondernemers

Het afschermen van telefoonnummers biedt diverse voordelen voor ondernemers, vooral voor zzp’ers en kleine bedrijven. Hier zijn de belangrijkste voordelen op een rij:

  • Minder ongewenste telefoontjes: Je wordt minder vaak benaderd door commerciële partijen die jouw nummer uit het Handelsregister hebben gehaald.
  • Tijdswinst: Doordat je minder gestoord wordt, houd je meer tijd over voor je eigen werkzaamheden.
  • Verbeterde privacy: Je persoonlijke gegevens zijn beter beschermd, wat bijdraagt aan een veiliger ondernemingsklimaat.

Blijvende openbaarheid

Ondanks de nieuwe maatregel blijven sommige gegevens openbaar. Het Handelsregister is namelijk opgezet om transparantie te waarborgen in het zakenverkeer. Dit betekent dat je als ondernemer nog steeds informatie moet delen zoals je bedrijfsadres en bedrijfsnaam. Deze gegevens zijn noodzakelijk om betrouwbare zakelijke relaties op te kunnen bouwen. Transparantie blijft een belangrijk onderdeel van het Handelsregister, maar dit hoeft niet ten koste te gaan van je persoonlijke privacy.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel het afschermen van telefoonnummers automatisch gebeurt, zijn er enkele stappen die je zelf kunt ondernemen om je privacy verder te beschermen:

  • Controleer je inschrijving: Zorg ervoor dat je gegevens in het Handelsregister up-to-date zijn. Dit voorkomt dat je onnodig benaderd wordt op oude contactgegevens.
  • Zakelijk telefoonnummer: Overweeg om een apart zakelijk nummer aan te schaffen. Zo kun je privé en zakelijke communicatie makkelijker scheiden.
  • Opt-out voor commerciële benadering: Naast het afschermen van telefoonnummers, kun je bij sommige instanties aangeven dat je niet benaderd wilt worden voor commerciële doeleinden. Dit kan een extra laag bescherming bieden.

KVK en privacybescherming

De Kamer van Koophandel speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de privacy van ondernemers. Door nieuwe maatregelen, zoals het afschermen van telefoonnummers, zorgt KVK ervoor dat de persoonlijke levenssfeer van ondernemers steeds beter beschermd wordt. Tegelijkertijd blijft het Handelsregister een essentieel instrument om transparantie en betrouwbaarheid in de zakelijke wereld te garanderen.

Minister van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor de aanpassingen in de Handelsregisterwet, noemt de nieuwe maatregel een belangrijke stap naar een toekomstbestendig Handelsregister. Door de balans te vinden tussen openbaarheid en privacy, biedt KVK ondernemers de bescherming die ze nodig hebben in een steeds digitaler wordende wereld.

Wat staat er nog meer op de planning?

Naast de huidige maatregelen zijn er plannen om verdere verbeteringen door te voeren in de komende jaren. De verwijdering van faxnummers later in 2024 is daar een voorbeeld van. Het Handelsregister wordt continu geëvalueerd en aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij de focus ligt op het beschermen van ondernemers zonder afbreuk te doen aan de transparantie.

Het afschermen van telefoonnummers in het Handelsregister is een positieve stap voor ondernemers. Minder ongewenste telefoontjes en een betere bescherming van privacy zorgen voor een prettiger ondernemersklimaat, vooral voor kleinere bedrijven en zzp’ers. KVK blijft een belangrijke rol spelen in het vinden van de juiste balans tussen transparantie en privacy, en dit is een goede stap in de richting van een modern Handelsregister.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven