Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Samenwerking SRA en RVO; samen beter inzicht in duurzaamheid en subsidies

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema voor veel bedrijven, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar de weg naar een duurzamer bedrijfsmodel kan complex zijn. Daarom zijn de SRA en de RVO nu een samenwerking gestart.

Leestijd: 4 minuten.

samenwerking

Subsidies en financieringsmogelijkheden kunnen hierin een belangrijke rol spelen, maar zijn vaak lastig te vinden of te begrijpen. Hier komt de samenwerking tussen de accountants organisatie SRA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in beeld. Dat meldt de SRA.

Samenwerking voor betere financiering

De SRA, een vereniging van bijna 370 accountants- en advieskantoren, heeft de handen ineengeslagen met de RVO om mkb-bedrijven beter te ondersteunen in hun verduurzamingsproces. Het doel van deze samenwerking is duidelijk: meer inzicht bieden in de beschikbare subsidies en financieringsopties die bedrijven kunnen helpen bij het verduurzamen.

De samenwerking tussen de SRA en RVO richt zich niet alleen op het informeren van ondernemers, maar ook op het laten zien van praktijkvoorbeelden. Door middel van concrete casestudies van bedrijven die succesvol gebruik hebben gemaakt van subsidies, willen ze laten zien hoe duurzaamheid kan worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Dit maakt het niet alleen makkelijker om de mogelijkheden te begrijpen, maar helpt ook bij het starten van gesprekken over duurzaamheid binnen jouw bedrijf.

Duurzaamheid: Meer dan een trend

Duurzaamheid is al lang niet meer alleen een trend; het is een noodzakelijke ontwikkeling voor de toekomst. De RVO speelt hierin een belangrijke rol door zich te richten op drie grote transities: de klimaat- en energietransitie, de overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem en het bouwen van een toekomstbestendige digitale economie. Deze transities zijn cruciaal voor het behoud van economische en natuurlijke bronnen voor toekomstige generaties.

Hoe kun je de juiste subsidies vinden?

Het vinden van de juiste subsidies kan lastig zijn, vooral omdat er zoveel verschillende regelingen zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de juiste mogelijkheden te ontdekken:

  1. Analyseer je huidige situatie: Wat zijn de duurzaamheidsdoelen van jouw bedrijf? Wat heb je nodig om deze te bereiken?
  2. Zoek naar beschikbare subsidies: Bezoek de website van de RVO en gebruik hun tools om subsidies te vinden die passen bij jouw plannen.
  3. Raadpleeg een expert: Een accountant kan je helpen bij het doorgronden van de voorwaarden en het aanvragen van de juiste subsidies.
  4. Maak een plan: Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voordat je een subsidie aanvraagt. Dit verhoogt de kans dat je aanvraag wordt goedgekeurd.
De rol van accountants

Accountants spelen een cruciale rol in het verduurzamingsproces van bedrijven. Ze bieden niet alleen financieel advies, maar helpen ook bij het identificeren van kansen voor subsidies en financiering. Dankzij hun samenwerking met organisaties zoals de RVO hebben ze toegang tot actuele kennis en tools die je kunnen helpen om de juiste keuzes te maken.

Daarnaast kunnen accountants je ondersteunen bij het opstellen van een duurzaamheidsstrategie en het implementeren van de nodige veranderingen in jouw bedrijfsvoering. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen voldoet aan de huidige regelgeving, maar ook voorbereid bent op toekomstige eisen en trends.

Inzichten en tools

Duurzaamheid en bedrijfsvoering gaan steeds meer hand in hand. Met de juiste ondersteuning van accountants en toegang tot subsidies kun je jouw bedrijf duurzamer maken, zonder dat dit ten koste gaat van je financiële gezondheid. De samenwerking tussen de SRA en de RVO biedt waardevolle inzichten en tools om deze transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven