Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Olympische Spelen in Parijs op scherm in je zaak, dit zijn de regels

Openbare vertoning sport

De Olympische Spelen in Parijs komen eraan! Deze wereldwijde sportevenementen bieden een geweldige kans om extra sfeer en gezelligheid in je horecabedrijf te creëren. Het uitzenden van de wedstrijden kan je gasten ontspanning en amusement bieden, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Toestemming is verplicht

Als je in je café, restaurant of tijdens een evenement tv-beelden wilt vertonen, heb je toestemming nodig van de rechthebbenden. Dit geldt niet alleen voor sportuitzendingen zoals de Olympische Spelen, maar ook voor andere televisieprogramma’s. In Nederland regelt Stichting Videma deze licenties namens de rechthebbenden. Videma zorgt ervoor dat de makers van de programma’s hun rechtmatige vergoeding krijgen.

Auteursrechten en licenties

Volgens de Auteurswet moet je toestemming hebben om tv-programma’s openbaar te vertonen. Met een licentie van Videma kun je dit in één keer regelen. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld muziek wilt afspelen in je horecazaak. Voor muziek zijn er aparte organisaties zoals Buma en Sena die de rechten regelen en vergoedingen innen.

Kortingen voor brancheleden

Als je lid bent van een brancheorganisatie, zoals KHN (Koninklijke Horeca Nederland), kun je profiteren van kortingen op de licentiekosten. KHN-leden krijgen bijvoorbeeld 12% korting bij Videma en 17,5% korting bij Buma en Sena. Dit kan flink schelen in de kosten.

Verschillende tarieven

De kosten voor de licenties kunnen variëren afhankelijk van het type horecagelegenheid en de omvang ervan. Of je nu een hotel, café, lunchroom of recreatiebedrijf hebt, er zijn specifieke tarieven en kortingsmogelijkheden beschikbaar.

Soorten openbaarmaking

Het uitzenden van tv-beelden in je horecazaak kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Videma onderscheidt drie soorten openbaarmaking die elk specifieke regels en tarieven hebben.

Primair vertonen

Dit betreft georganiseerde voorstellingen waarbij gasten gezamenlijk naar een programma kijken, zoals een Olympische wedstrijd. Dit heeft een hoge attentiewaarde, wat betekent dat het publiek actief naar het scherm kijkt en betrokken is bij de uitzending. Voor deze manier van vertoning betaal je een vergoeding per kijker.

Secundair vertonen

Bij secundair vertonen wordt beeldmateriaal gebruikt als achtergrond om sfeer te creëren, zoals een videohoekje voor kinderen of het afspelen van muziekclips. Dit heeft een lage attentiewaarde omdat het niet de hoofdactiviteit is voor de gasten. Voor secundaire vertoningen betaal je een vast bedrag per week, afhankelijk van het aantal kijkers en vertoningen.

Doorgifte via gesloten kabelsysteem

Hierbij wordt een tv- of videosignaal vanaf een centraal punt naar meerdere locaties verspreid, zoals tv-programma’s in hotelkamers of een videokanaal in een bungalowpark. Dit systeem maakt het mogelijk om op diverse plekken binnen je bedrijf tv-beelden te vertonen.

Licenties en vergunningen

Videma biedt verschillende vergunningen aan om het vertonen van tv-beelden in je horecazaak legaal te regelen.

Standaard Video- en Tv-vergunning

Met deze vergunning kun je videofilms en tv-programma’s in je bedrijf vertonen. Het tarief is afhankelijk van de manier van openbaarmaking. Voor primaire vertoningen betaal je per kijker, terwijl voor secundaire vertoningen een vast bedrag per week geldt.

Plusvergunning Video

Met een Plusvergunning heb je de mogelijkheid om videofilms via dvd te vertonen en deze vertoningen publiekelijk aan te kondigen met vermelding van de titels. Dit kan handig zijn om extra publiek te trekken door specifieke films of programma’s te promoten.

Evenementenregeling TV

Deze regeling is speciaal voor evenementen waarbij gezamenlijk naar een tv-programma wordt gekeken, zoals een belangrijke sportwedstrijd. Dit zorgt ervoor dat je voor een eenmalig evenement de juiste rechten hebt zonder een doorlopende licentie nodig te hebben.

Andere belangrijke licenties

Met een licentie van Videma krijg je auteursrechtelijke toestemming voor de doorgifte en groepsvertoning van alle tv-programma’s die worden uitgezonden op een breed scala aan kanalen. Dit omvat onder andere de Nederlandse Publieke Omroep-kanalen NPO 1, NPO 2, en NPO 3, evenals hun digitale kanalen. Daarnaast dekt de licentie commerciële zenders zoals RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, en diverse themakanalen zoals Disney XD, STAR Channel, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel, en TLC.

Het is echter belangrijk om te weten dat de licentie van Videma geen dekking biedt voor tv-programma’s die worden uitgezonden op betaalzenders zoals ESPN, Viaplay en Ziggo Sport. Voor het vertonen van programma’s van deze zenders in je horecazaak moet je aparte licenties afsluiten.

Naast Videma zijn er nog andere licenties die je nodig kunt hebben voor specifieke diensten:

  • ESPN: Voor het uitzenden van live sportwedstrijden zoals voetbal heb je een licentie van ESPN Zakelijk nodig.
  • Viaplay: Voor Formule 1 en andere sportevenementen via Viaplay heb je een aparte licentie nodig.
  • Ziggo Sport: Voor het vertonen van sportwedstrijden op Ziggo Sport heb je een Public Viewing licentie nodig.
Muziek in je zaak

Het is belangrijk om te weten dat je streamingdiensten zoals Spotify niet commercieel mag gebruiken. Dit geldt ook voor andere diensten zoals Apple Music en Last.fm. Voor commerciële muziekgebruik kun je bijvoorbeeld Tunify overwegen, een dienst speciaal voor professionele gebruikers.

Reprorecht

Daarnaast moet je ook rekening houden met het reprorecht. Dit is een vergoeding voor het kopiëren en scannen van beeldmateriaal. Dit geldt voor alle bedrijven, inclusief horecagelegenheden.

Een kans voor je horecabedrijf

Het uitzenden van de Olympische Spelen en andere tv-programma’s kan veel extra sfeer en klanten naar je horecabedrijf trekken. Zorg er wel voor dat je de juiste licenties en toestemmingen hebt om problemen te voorkomen. Als lid van een brancheorganisatie kun je profiteren van aanzienlijke kortingen op deze licenties.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven