Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Privéauto gebruiken voor je onderneming: Wat zijn de regels?

Veel startende ondernemers willen hun privéauto gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dit kan voordelig zijn, maar er zijn enkele regels waar je rekening mee moet houden.

Leestijd: 3 minuten.

Prive auto in de zaak
1. Kilometers bijhouden

Als je je privéauto zakelijk gebruikt, is het belangrijk om nauwkeurig de zakelijke kilometers bij te houden. Deze kilometers kun je vervolgens opvoeren als kosten in je boekhouding. Een zakelijke kilometervergoeding ligt rond de €0,21 per kilometer.

2. Kosten aftrekken

Zakelijke ritten met je privéauto geven je recht op bepaalde aftrekposten. Denk hierbij aan brandstofkosten, onderhoud en parkeerkosten. Deze kosten kun je niet volledig aftrekken, maar wel het zakelijke deel ervan.

3. BTW teruggave

Als je btw-plichtig bent, kun je de btw op autokosten (zoals brandstof) deels terugvragen. Ook hier geldt dat je alleen het zakelijke deel kunt opvoeren.

4. Auto op naam van de zaak?

Als je veel zakelijke kilometers rijdt, kan het voordeliger zijn om de auto op naam van de zaak te zetten. In dat geval mag je alle kosten aftrekken, maar moet je ook rekening houden met bijtelling als je de auto meer dan 500 km privé gebruikt.

Het gebruik van je privéauto voor je bedrijf kan een slimme zet zijn, maar zorg ervoor dat je de juiste kilometers en kosten registreert. Twijfel je? Overleg met je boekhouder of accountant om de beste aanpak te bepalen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven