Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Hoe ga je om met negatieve online reviews?

Negatieve reviews kunnen een flinke domper zijn, vooral als je net begint als ondernemer. Maar het hoeft niet het einde van de wereld te zijn.

Leestijd: 5 minuten.

online review

Hoe je reageert op deze reviews kan namelijk een groot verschil maken in hoe je bedrijf wordt waargenomen. In dit artikel geven we je concrete stappen om op een goede manier om te gaan met negatieve reviews.

Stap 1: Blijf kalm en professioneel

Het eerste instinct bij het lezen van een negatieve review kan zijn om direct in de verdediging te schieten of boos te worden. Het is echter belangrijk om kalm te blijven en professioneel te reageren. Het laatste wat je wilt is een reactie die toekomstige klanten afschrikt. Neem even de tijd om af te koelen voordat je reageert.

Stap 2: Reageer snel, maar doordacht

Hoewel het belangrijk is om negatief commentaar niet te negeren, moet je er ook niet te lang mee wachten. Snelle reacties laten zien dat je om je klanten geeft en openstaat voor feedback. Schrijf een doordachte reactie waarin je de zorgen van de klant erkent en je bereidheid toont om het probleem op te lossen.

Preventieve maatregelen om negatieve reviews te voorkomen
  • Communiceer duidelijk met klanten. Zorg ervoor dat verwachtingen duidelijk zijn en je klanten weten wat ze van je product of dienst kunnen verwachten.
  • Vraag tevreden klanten om een review. Positieve reviews kunnen de impact van een negatieve review sterk verminderen.
  • Reageer op positieve feedback. Laat zien dat je ook positieve reviews waardeert door klanten te bedanken voor hun feedback.
Stap 3: Bied een oplossing aan

In je reactie is het belangrijk om een oplossing te bieden, zelfs als je niet helemaal de schuld bij jezelf legt. Vraag de klant of je iets kunt doen om de situatie te verbeteren. Dit kan gaan om een vervangend product, een korting of simpelweg een gesprek om het probleem verder te bespreken.

Stap 4: Leer van de kritiek

Soms zit er een kern van waarheid in negatieve reviews. Probeer open te staan voor de feedback en kijk of er dingen zijn die je kunt verbeteren aan je product of service. Negatieve reviews kunnen een kans zijn om je bedrijfsvoering te verbeteren en toekomstige problemen te voorkomen.

Stap 5: Vraag om een herziening

Als je het probleem hebt opgelost en de klant tevreden is, kun je vriendelijk vragen of ze de review willen aanpassen of een update willen plaatsen. Veel klanten waarderen het als je moeite hebt gedaan om hun probleem op te lossen, en ze zijn vaak bereid om hun mening bij te stellen.

Wat als de review onterecht is?

Soms krijg je te maken met onterechte of zelfs valse reviews. In dat geval kun je contact opnemen met het platform waarop de review is geplaatst om te zien of het mogelijk is deze te laten verwijderen. Zorg er in elk geval voor dat je eigen reactie altijd beleefd en feitelijk blijft, zodat anderen zien dat je professioneel met de situatie omgaat.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven