Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Nederland maakt zich op voor Prinsjesdag

De Miljoenennota en de Rijksbegroting spelen een centrale rol op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wanneer de Nederlandse regering het beleid en de financiële plannen voor het komende jaar presenteert.

Leestijd 4 minuten.

De troon, foto Rijksoverheid

De Miljoenennota geeft een overzicht van de economische stand van zaken en de financiële vooruitzichten van de overheid. Hierin staan belangrijke beslissingen over belastingen, overheidsuitgaven en investeringen, die het kabinet voor ogen heeft om het land te besturen.

De Rijksbegroting bevat gedetailleerde plannen voor de inkomsten en uitgaven van de verschillende ministeries, waaronder defensie, onderwijs, zorg en infrastructuur. Het is de financiële vertaling van het regeringsbeleid voor het komende jaar, gebaseerd op de plannen die in de Troonrede zijn genoemd.

Op Prinsjesdag worden deze documenten aan het parlement overhandigd, waarna het parlement ze bespreekt en uiteindelijk goedkeurt of wijzigt. De Miljoenennota en Rijksbegroting geven richting aan het economisch beleid en de prioriteiten van het kabinet voor het nieuwe jaar, waarbij de focus ligt op het behouden van gezonde overheidsfinanciën, economische groei en welvaart voor Nederland.

Programma 17 september 2024

Vanaf 11.30 uur

De Kamerleden vertrekken vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer naar de Koninklijke Schouwburg.

12.00 uur

Opstelling van de militaire erewacht bij de Koninklijke Schouwburg.

12.45 uur

De leden van de Tweede en de Eerste Kamer nemen plaats in de Koninklijke Schouwburg.

13.00 uur

De Voorzitter opent de vergadering.

13.00 uur

Vertrek van Koning Willem-Alexander en het Koninklijk gezelschap met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg.

13.15 uur

Aankomst van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en het Koninklijk gezelschap bij de Koninklijke Schouwburg. Hier spreekt de Koning de Troonrede uit, waarin de regering de belangrijkste plannen voor het komende jaar bekendmaakt.

Rond 14.00 uur

Aankomst van de Koninklijke stoet bij Paleis Noordeinde. Aansluitend verschijnt het Koninklijk gezelschap op het balkon van Paleis Noordeinde.

15.30 uur

De minister van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Regeerprogramma

Het kabinet heeft in zijn regeerprogramma duidelijke doelstellingen geformuleerd om de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Op diverse thema’s zoals bestaanszekerheid, economie, asiel en migratie, wonen, en klimaat zet het kabinet in op concrete maatregelen.

De focus ligt op het versterken van werk- en inkomenszekerheid, het stimuleren van innovatie en duurzaamheid, en het verbeteren van de toegankelijkheid van zorg en onderwijs. Met deze actiepunten wil het kabinet tastbare verbeteringen realiseren voor zowel burgers als ondernemers, terwijl tegelijkertijd wordt ingezet op een toekomstbestendig en veilig Nederland. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste actiepunten per beleidsterrein.

Hoe het regeerprogramma er in de kern uit ziet lees je morgen op deze site

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven