Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Familiebedrijven: Wat maakt ze uniek en belangrijk?

Nederland telt vele familiebedrijven. Deze bedrijven spelen een essentiële rol in de economie. Naast het feit dat ze werkgelegenheid en stabiliteit bieden, zijn familiebedrijven anders dan andere ondernemingen. Dit komt doordat familiebelangen vaak hand in hand gaan met bedrijfsbelangen, wat specifieke uitdagingen en kansen met zich meebrengt.

Leestijd: 5 minuten.

Familiebedrijf

Het Experisecentrum Familiebedrijven in Zwolle richt zich op het versterken van familiebedrijven door middel van praktisch en direct toepasbaar onderzoek. Het centrum ontwikkelt innovatieve managementmethoden en strategieën die ondernemers helpen om hun bedrijf succesvol en harmonieus te managen.

Door samen te werken met familiebedrijven levert het kenniscentrum waardevolle inzichten die bijdragen aan continuïteit, goed bestuur en soepele bedrijfsopvolging, waardoor deze bedrijven hun cruciale rol in de economie kunnen blijven vervullen.

Generatie op generatie

In een familiebedrijf spelen ouders en andere rolmodellen een cruciale rol in hoe de volgende generatie naar succes en falen kijkt. Ouders geven niet alleen normen en waarden door, maar vormen ook de verwachtingen rond presteren.

Belangrijke feiten over familiebedrijven in Nederland

  • Aantal familiebedrijven: Op 1 januari 2020 telde Nederland 285 duizend familiebedrijven.
  • Microbedrijven: 86 procent van de familiebedrijven was een microbedrijf, met 2 tot 10 werkzame personen.
  • Eigendom en zeggenschap: De meeste familiebedrijven waren volledig in handen van één familie. Bij 24 procent van de bedrijven had één eigenaar de volledige zeggenschap, terwijl bij 68 procent meerdere eigenaren uit één familie gezamenlijk de zeggenschap hadden.
  • Leeftijd van bedrijven: Familiebedrijven zijn vaak ouder dan niet-familiebedrijven. 46 procent van de familiebedrijven was 10 tot 30 jaar oud, terwijl 18 procent 30 jaar of ouder was. Oudere familiebedrijven zijn meestal klein, waarbij 77 procent tot het microbedrijf behoort en 18 procent tot het kleinbedrijf.
  • Bestuur: 87 procent van de familiebedrijven had één generatie van de familie in het bestuur van de onderneming.
  • Werkgelegenheid: Familiebedrijven waren in december 2020 goed voor ruim 31 procent van alle werknemersbanen in Nederland.
  • Economische bijdrage: In 2020 realiseerden familiebedrijven in het niet-financiële bedrijfsleven 456 miljard euro omzet en 115 miljard euro toegevoegde waarde, wat 28 procent van de omzet en 29 procent van de toegevoegde waarde in het niet-financiële bedrijfsleven vertegenwoordigt.

Bron: CBS.
Maatschappelijke betrokkenheid

Familiebedrijven hebben vaak een sterke band met hun omgeving, blijkt uit onderzoek van het expertisecentrum. Ze voelen een verantwoordelijkheid naar de gemeenschap waarin ze opereren en willen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Deze betrokkenheid kan zich op verschillende manieren uiten, zoals door samen te werken met lokale partners of door bedrijfsactiviteiten te koppelen aan maatschappelijke doelen.

Relaties en cultuur binnen de familie

De relaties tussen familieleden en de normen en waarden die zij delen, vormen de basis van het familiebedrijf. Deze patronen zijn vaak diepgeworteld en kunnen beïnvloed worden door religie, cultuur en eerdere ervaringen.

Onderzoek: zakelijk, sociaal en emotioneel

Het is duidelijk dat familiebedrijven uniek zijn in hun opzet en werking. Door praktijkgericht onderzoek wordt steeds meer inzicht verkregen in hoe deze bedrijven optimaal kunnen functioneren. Dit onderzoek richt zich niet alleen op de zakelijke kant, maar ook op de sociale en emotionele aspecten die zo belangrijk zijn binnen een familiebedrijf.

Expertisecentrum Familiebedrijven is onderdeel van Hogeschool Windesheim en voert dit onderzoek uit. De kennis die hieruit voortkomt, helpt familiebedrijven om sterker en weerbaarder te worden, zodat zij hun rol in de economie kunnen blijven vervullen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven