Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Nieuw inzicht in effectieve coaching: Hoe kies je de juiste coach?

Lara Solms Foto: Nobco-ANP

Businesscoaching wordt steeds populairder onder ondernemers. Of het nu gaat om strategisch nadenken over de bedrijfsvoering, het ontwikkelen van een toekomstvisie, of het oplossen van specifieke problemen binnen je bedrijf, een businesscoach kan je hierbij helpen. Deze vorm van coaching richt zich niet alleen op jou als ondernemer, maar kan ook je hele team of organisatie ondersteunen.

Recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft nieuwe inzichten onthuld in wat effectieve businesscoaching inhoudt. Het onderzoek benadrukt het belang van een zorgvuldige match tussen businesscoach en ondernemer.

De eerste stappen naar succes

Het kiezen van de juiste businesscoach en het starten van het coachingstraject zijn cruciaal. Een veelgestelde vraag is of je een coach moet kiezen die veel op jou lijkt, of juist iemand die een andere achtergrond en aanpak heeft. Daarnaast is het vinden van een betrouwbare coach belangrijk, vooral omdat de titel ‘coach’ niet beschermd is en iedereen zich zo kan noemen.

Andere vormen van coaching

Het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft niet alleen businesscoaching, maar ook andere vormen van coaching onder de loep genomen.

Loopbaancoaching kan uitkomst bieden wanneer je vastloopt in je werk, een carrièreswitch wilt maken of je baan kwijtraakt (outplacement). Loopbaancoaching helpt je om je verder te ontwikkelen in je huidige baan of je voor te bereiden op een volgende stap.

Leefstijlcoaching richt zich op het bereiken van een ideale situatie op het gebied van voeding, beweging en rust. Een leefstijlcoach helpt je om haalbare doelen te stellen en deze duurzaam te bereiken.

Natuurcoaching combineert coaching met wandelen in de natuur. Dit helpt om stress te verlagen en je gedachten en gevoelens in beweging te brengen. De ontspannende werking van de natuur kan een diepgaand effect hebben op je mentale welzijn.

De bevindingen van het onderzoek

Onder leiding van Lara Solms ontdekte een onderzoeksteam dat een perfecte match tussen businesscoach en ondernemer leidt tot meer tevredenheid en betere resultaten. Opmerkelijk is dat te veel gelijkenis tussen coach en ondernemer de effectiviteit op de lange termijn kan verminderen. Een coach die anders is, kan namelijk een nieuw perspectief bieden, wat waardevol kan zijn voor jouw zakelijke ontwikkeling.

Waarom dit belangrijk is voor jou

Volgens het onderzoek van Lara Solms gaat het niet alleen om hoeveel je op elkaar lijkt, maar vooral om hoe goed de coach aansluit bij jouw zakelijke behoeften. Iedereen heeft andere voorkeuren; de een zoekt een coach met specifieke ervaring in een bepaalde industrie, terwijl de ander een bepaalde strategische aanpak prefereert. Het is belangrijk om je eigen wensen goed te begrijpen voordat je een businesscoach kiest.

De reactie van de beroepsorganisatie

Geeske te Gussinklo, bestuurslid van de beroepsorganisatie voor professionele coaching, NOBCO, benadrukt de waarde van dit onderzoek. De nieuwe inzichten bevestigen en verduidelijken hoe en waarom businesscoaching werkt. Deze kennis wordt meegenomen in hun manier van werken om coaching nog effectiever te maken.

Bron & beeld: NOBCO

Op de foto: Dr. Lara Solms, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven