Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Nieuwe wetten en regels voor ondernemers per 1 juli 2024

Kinderopvang met muziek

Vanaf vandaag, 1 juli 2024, zijn er verschillende nieuwe wetten en regels van kracht voor ondernemers. Voor starters in de sectoren kinderopvang, bezorgdiensten en verkoop van levensmiddelen en tabak zijn deze regels met name van belang. Maar ook ondernemers die met personeel werken krijgen te maken met aanpassingen.

Verhoging minimumloon

Als je personeel hebt dat het minimumloon verdient, moet je rekening houden met een verhoging van 3,1 procent. Het nieuwe minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur. Deze wijziging geldt ook voor mensen met een AOW- of WW-uitkering. Op de website van de Rijksoverheid kun je de exacte bedragen per maand, week of dag vinden.

Rijbewijs voor elektrische bestelwagens

Gebruik je een elektrische bestelwagen die meer dan 3.500 kilo en maximaal 4.250 kilo weegt? Dan heb je vanaf nu een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Dit was voorheen toegestaan met een rijbewijs B, maar deze uitzondering is vanaf 1 juli 2024 vervallen. Heb je een elektrische bestelwagen die voor 1 oktober 2023 op naam is gezet of besteld? Dan mag je met rijbewijs B blijven rijden dankzij een speciale vrijstelling.

Vaste doppen op plastic flessen

Vanaf 3 juli moeten doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze maatregel is bedoeld om zwerfafval te verminderen. Doordat de dop vastzit, komt deze minder snel op straat of in de natuur terecht en kan de hele verpakking gemakkelijker gerecycled worden.

Wijzigingen in de kinderopvang

De regels voor kinderopvang zijn veranderd om werkdruk en personeelstekort aan te pakken. In de kinderdagopvang mogen medewerkers in opleiding nu als vaste medewerkers worden ingezet. Dit helpt om het personeelstekort te verlichten en zorgt voor continuïteit voor de kinderen. In de buitenschoolse opvang zijn er ook veranderingen doorgevoerd. Het is nu toegestaan om medewerkers in te zetten op basis van het totale aantal kinderen per locatie in plaats van per groep. Hierdoor kun je kinderen in kleinere groepen verdelen, wat beter is voor hun ontwikkeling. Daarnaast mogen verschillende locaties op schoolvrije dagen worden samengevoegd zonder dat dit in de overeenkomst met ouders hoeft te worden vastgelegd. Dit maakt het gemakkelijker om kinderen op te vangen en vermindert de administratieve lasten. Tot slot kun je nu medewerkers met andere kennis of ervaring inzetten, zoals mensen met een achtergrond in muziek, sport of theater, die hun specifieke kwaliteiten en talenten kunnen benutten.

Verbod op tabaksverkoop in supermarkten en horeca

Vanaf 1 juli 2024 mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Dit geldt ook voor horecabedrijven zonder alcoholvergunning, zoals snackbars en casino’s. Voor horecabedrijven met een alcoholvergunning was de verkoop van tabak al langer verboden. Deze maatregel is bedoeld om het aantal verkooppunten van tabak te verminderen en zo de volksgezondheid te verbeteren.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven