Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Omzetstijging en groei in veel sectoren, horeca voorop

Nederland groei economie

In veel sectoren is in 2024 een duidelijke groei en omzetstijging te zien. Dit komt door een combinatie van uitgestelde investeringen, een toenemende vraag naar duurzame oplossingen, en herstel na eerdere marktschommelingen.

Of het nu gaat om industriële investeringen, de energievoorziening, de auto- en motorbranche, horeca, detailhandel, of zakelijke dienstverlening, elke sector draagt bij aan een positieve economische trend. De groei wordt gestimuleerd door een sterke focus op verduurzaming, verbetering van diensten, en technologische innovaties die inspelen op veranderende consumentenbehoeften. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Groei verwacht in industriële investeringen

In 2024 wordt een aanzienlijke stijging van 30 procent verwacht in investeringen door producenten in materiële vaste activa vergeleken met 2023. Dit komt deels doordat investeringen die gepland waren voor 2023 zijn uitgesteld naar 2024. Ongeveer 20 procent van deze investeringen is gericht op verduurzaming en energiebesparing. Vooral in de energievoorzieningssector is de focus op duurzaamheid groot, met meer dan de helft van de investeringen gericht op groene initiatieven.

Bedrijven in de energievoorziening zijn het meest optimistisch over hun investeringsgroei, met een verwachte stijging van meer dan een derde in 2024. Deze sector omvat bedrijven die zich bezighouden met de handel, productie, en distributie van elektriciteit, aardgas, stoom, en gekoelde lucht. Ook water- en afvalbeheerbedrijven voorzien een aanzienlijke toename in investeringen, vergelijkbaar met die in de energievoorzieningssector.

Automarkt in de lift

De auto- en motorbranche zag in het eerste kwartaal van 2024 een omzetstijging van 3,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Vooral gespecialiseerde reparaties droegen bij aan deze groei met een stijging van 10,6 procent. De handel en reparatie van personenauto’s, de grootste deelmarkt, noteerde een omzetstijging van 3,8 procent. Ondanks deze groei waren de stijgingen in 2023 hoger vanwege het wegwerken van openstaande orders en prijsstijgingen van onderdelen.

Horeca bloeit verder op

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 opnieuw een omzetgroei laten zien, met een stijging van 8,1 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. De omzet van logiesverstrekking steeg met 8,3 procent, terwijl eet- en drinkgelegenheden een omzetgroei van 8 procent noteerden. Dit markeert het twaalfde opeenvolgende kwartaal van omzetgroei in de horeca, waarbij het laatste kwartaal van daling teruggaat naar het eerste kwartaal van 2021, toen coronamaatregelen nog van kracht waren.

Detailhandel boekt vooruitgang

In april 2024 heeft de detailhandel een omzetgroei van 2,3 procent gerealiseerd in vergelijking met april 2023. De omzet van non-food sectoren, inclusief detailhandel niet-in-winkel, steeg met 3,8 procent, terwijl de foodsector een lichte daling van 0,4 procent zag. Online verkoop presteerde sterk met een groei van 8,8 procent. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de kalenderdagen, wat aantoont dat zonder correctie de omzet 3 procent hoger zou zijn geweest.

Stijgende omzet in zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverlening zag een omzetgroei van 5,9 procent in het eerste kwartaal van 2024 vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Deze sector heeft nu drie jaar op rij een omzetgroei, hoewel de groei in de laatste vier kwartalen iets is afgenomen. De grootste stijging kwam van de beveiligingsbranche, met een indrukwekkende groei van 18,2 procent.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven