Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

App als middel tegen intimidatie bij kleine bedrijven

intimidatie op de werkvloer

Juist in kleine bedrijven met minder dan tien werknemers komt seksuele intimidatie vaak voor. Dit blijkt uit een recent onderzoek van vakbond CNV over seksuele intimidatie op de werkvloer.

35 procent van de werknemers in deze kleine bedrijven heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Het onderzoek toont een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen: 1 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen hebben seksuele intimidatie door hun leidinggevende meegemaakt. Toch kunnen kleine bedrijven veel doen om de werkvloer veiliger te maken. Dat begint met erkennen dat seksuele intimidatie overal voorkomt, ook bij hen.

Informele sfeer

De meeste hulpmiddelen en protocollen die zijn ontwikkeld om seksuele intimidatie tegen te gaan, richten zich op grotere bedrijven. Denk aan vertrouwenspersonen of uitgebreide meldprotocollen. In kleine bedrijven is het vaak moeilijker om dit in te voeren, omdat iedereen elkaar kent en er een informele sfeer hangt.

Meer ondersteuning

Movisie pleit ervoor dat er meer ondersteuning komt voor kleine bedrijven om seksuele intimidatie tegen te gaan. Deze hulp kan van grotere bedrijven, werkgeversorganisaties voor het MKB of van de overheid komen. De interventies moeten zo ontworpen worden dat ze ook voor kleine bedrijven effectief en toepasbaar zijn.

Grenzen op het werk

Een voorbeeld van zo’n interventie is de web-app van Movisie, Grenzen op het werk. Deze app helpt vooral met het duiden van gedrag: wat maakt dat het grensoverschrijdend is? Door vragen te beantwoorden over een specifieke situatie krijg je tips over wat je moet doen. Het helpt bijvoorbeeld om te begrijpen hoe je je collega kunt ondersteunen in een situatie van grensoverschrijdend gedrag, hoe je met collega’s hierover in gesprek kunt gaan en wanneer je een melding moet maken. Op die manier kunnen ook kleine bedrijven een veilige werkomgeving voor hun medewerkers creëren.

Tekst Movisie, beeld: StartendeOndernemers.nl

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven