Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Plezier in eigen werk oorzaak langdurig succes zzp’ers

Kunstenaar succes

In Nederland blijkt uit een recent onderzoek onder duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat zeven op de tien hun eigen omzetverwachtingen overtreffen. Dit geldt zowel voor beginnende als ervaren ondernemers. Eén op de drie zzp’ers heeft zelfs concrete groeiplannen voor hun bedrijf. Het onderzoek werd uitgevoerd door Knab bank.

Meer omzet dan verwacht

Uit het onderzoek blijkt dat 67% van alle ondervraagde zzp’ers momenteel meer omzet genereert dan zij aanvankelijk hadden verwacht. Dit geldt ook voor de meerderheid van de starters, die sinds 2020 actief zijn. Ruim 62% van deze groep ziet hun verwachtingen al overtroffen.

Werkplezier als belangrijkste motivatie

Werkplezier blijkt de voornaamste reden voor veel mensen om een eigen bedrijf te starten. Maar liefst 94% van de zzp’ers geeft aan dat het plezier in hun werk een cruciale rol speelde bij hun beslissing om ondernemer te worden. Andere veelvoorkomende motivaties zijn persoonlijke kwaliteiten en de wens om niet voor een baas te werken. Het streven naar veel geld blijkt minder belangrijk, slechts 28% van de zelfstandigen noemt dit als motivatie.

Passie boven geld

Het stereotype beeld dat ondernemers vooral gedreven worden door geld blijkt niet te kloppen. De meerderheid van de zzp’ers kiest voor ondernemerschap vanwege de passie voor hun vak. Dit benadrukt het belang van werkplezier als een duurzame drijfveer voor succes. Volgens experts is passie voor het vak een essentiële voorwaarde voor langdurig succes, waarbij goede verdiensten vaak een logisch gevolg zijn.

Ondernemers en onzekerheden

Hoewel vier op de tien zzp’ers zich soms zorgen maken over voldoende opdrachten, is dit geen grote belemmering. Onder startende ondernemers is deze onzekerheid zelfs iets hoger, met de helft die zich hierover zorgen maakt. Toch is 86% tevreden met hun zakelijke situatie en wil 72% nooit meer in loondienst werken.

Groeiplannen bij starters

Vooral startende ondernemers hebben vaak ambitie om te groeien. Uit het onderzoek blijkt dat 34% van alle zzp’ers concrete groeiplannen heeft. Dit percentage ligt hoger bij starters, waar 43% van plan is om hun bedrijf te laten groeien. Deze groeiambities richten zich niet alleen op omzetverhoging, maar ook op uitbreiding van het aanbod en het aannemen van personeel.

Met deze inzichten kun je beter begrijpen wat veel zzp’ers drijft en hoe ze succesvol kunnen zijn, zelfs in uitdagende tijden. Of je nu net begint of al een tijdje bezig bent, het is belangrijk om je te blijven focussen op wat je echt leuk vindt, want werkplezier blijkt een krachtige motor voor langdurig succes.

Bron: Knab, Beeld: StartendeOndernemers.nl

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven