Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Ondernemers hebben geen idee welk uurtarief te hanteren

Uurtarief bepalen

Als startende ondernemer is het vaststellen van je uurtarief cruciaal voor het succes van je onderneming. Het tarief dat je in rekening brengt, hangt af van verschillende factoren, waaronder je branche, ervaring en toegevoegde waarde.

Geen idee hoe het zit

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Teamleader in samenwerking met onderzoeksbureau iVox, blijkt dat bijna de helft van de ondernemers geen idee heeft wat hun gemiddelde uurprijs is of wat dat binnen de sector moet zijn. Voor degenen die het wel weten, schatten ze die rond de € 77. De uurprijs wordt vooral beïnvloed door beschikbaarheid (48%) en het type taak (44%). Opvallend genoeg heeft meer dan 60% van de ondernemers geen idee van de gemiddelde winst per uur.

Uit het onderzoek blijkt dat het vaststellen van het uurtarief een cruciale factor is voor het welbevinden van het mkb. Het onderzoek werd gehouden onder 250 Nederlandse ondernemers, waaronder oprichters, eigenaars en senior management, in verschillende sectoren. De gegevens werden geanalyseerd aan de hand van de NACE-codes, die de Europese activiteitsomschrijvingen vertegenwoordigen.

Het onderzoek biedt inzicht in verschillende sectoren, zoals consultancy, IT & programmings services, (markt)onderzoek en wetenschap, ingenieurs & technische activiteiten, architectuur, bouw en infrastructuur, reclame, bouw, installatie & onderhoud, rechtskundige & boekhoudkundige dienstverlening, administratie, vastgoeddiensten, training & coaching services, en human health, sports & personal services, waarbij de mediaan uurprijzen variëren tussen €35 en €350.

Uurtarief bepalen

Voordat je je uurtarief kunt bepalen, moet je een gedetailleerd overzicht maken van al je kostenposten. Denk aan huur, administratie, verzekeringen, belastingen en algemene bedrijfskosten. Zorg er ook voor dat je rekening houdt met je persoonlijke financiële doelen, zoals het opbouwen van een buffer en het sparen voor je pensioen.

Bepaal hoeveel inkomen je maandelijks nodig hebt om al je rekeningen te betalen en comfortabel te leven. Dit bedrag moet na aftrek van bedrijfskosten voldoende zijn, zodat je financiële stabiliteit hebt als zzp’er.

Als zzp’er heb je te maken met verschillende belastingen en bijdragen, zoals inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Reserveer een deel van je inkomen om deze kosten te dekken.

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van vakantiegeld. Het is daarom verstandig om bij het bepalen van het bedrag dat je per maand wilt overhouden om van te leven, ongeveer 8% toe te voegen voor vakantiegeld. Zo voorkom je verrassingen en bouw je een financiële buffer op voor je welverdiende rustperiodes.

Niet al je gewerkte uren zijn declarabel. Naast het daadwerkelijke uitvoeren van opdrachten, besteed je ook tijd aan acquisitie, administratie en andere zakelijke taken. Als richtlijn kun je 50 tot 60% van je totale beschikbare uren als declarabel beschouwen.

Met alle bovenstaande gegevens bij de hand, kun je je uurtarief berekenen. Tel je kosten, belastingen en gewenste inkomen op en deel dit door het aantal declarabele uren. Zorg ervoor dat je tarief concurrerend is in jouw vakgebied, maar wees niet bang om een hoger tarief te vragen als je unieke toegevoegde waarde biedt.

Marktwerking en inflatie

Wanneer je jouw uurtarief wilt aanpassen aan de prijsontwikkeling in de markt, kan het nuttig zijn om een prijsindex van het CBS te gebruiken, zoals de consumentenprijsindex (CPI). Een prijsindex geeft aan hoe de prijzen van producten of diensten zijn veranderd ten opzichte van een bepaalde basisperiode. Deze index wordt regelmatig gepubliceerd door het CBS en biedt een betrouwbare bron van informatie over prijsontwikkelingen in Nederland. Het gebruik van een prijsindex maakt het voor jou en jouw klanten transparant hoe prijsaanpassingen worden berekend en toegepast. Bovendien zijn prijsindexen vaak de basis voor prijsaanpassingen in contracten en algemene voorwaarden.

Indicatie uurtarief per sector

Eerder genoemd onderzoek geeft aan welk uurtarief er binnen sector gehanteerd wordt:

  • Consultancy: Gemiddelde uurprijs €105
  • IT & programmings services: Gemiddelde uurprijs €110
  • (Markt)onderzoek en wetenschap: Gemiddelde uurprijs €100
  • Ingenieurs & technische activiteiten: Gemiddelde uurprijs €90
  • Architectuur: Gemiddelde uurprijs €95
  • Bouw van infrastructuur & ontwikkeling van projecten: Gemiddelde uurprijs €62
  • Reclame: Gemiddelde uurprijs €97
  • Bouw, installatie & onderhoud: Gemiddelde uurprijs €63
  • Rechtskundige & boekhoudkundige dienstverlening: Gemiddelde uurprijs €100
  • Administratie: Gemiddelde uurprijs €62
  • Vastgoeddiensten: Gemiddelde uurprijs €90
  • Training & coaching services: Gemiddelde uurprijs €90
  • Human health, sports & personal services: Gemiddelde uurprijs €117
Alternatieven voor het uurtarief

Naast het traditionele uurtarief zijn er ook andere tariefstructuren, zoals vaste projectprijzen en abonnementsmodellen. Deze kunnen meer zekerheid bieden over je inkomen en duidelijkheid scheppen voor zowel jou als je klanten.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven