Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Nieuwe Handelsregister zet in op veilig ondernemen

KVK nieuwe Handelsregisterwet

De Kamer van Koophandel (KVK) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) spannen zich continu in om de omgang met gegevens uit het Handelsregister te verbeteren. Dit is wat je moet weten over de nieuwe Handelsregister wet.

Recentelijk heeft minister Adriaansens (EZK) via een Kamerbrief op 8 mei de Tweede Kamer geïnformeerd over belangrijke veranderingen in de wet- en regelgeving. Deze veranderingen beogen een betere bescherming van de privacy van ondernemers te waarborgen, terwijl tegelijkertijd meer transparantie wordt gecreëerd en fraude wordt tegengegaan.

Beperking van openbare gegevens

Een belangrijke ontwikkeling is de mogelijkheid tot afscherming van bepaalde openbare gegevens, zoals telefoonnummers, in het Handelsregister. Deze afscherming zal vanaf 1 juli 2024 standaard worden toegepast, waardoor ondernemers meer privacy genieten. Bovendien zal er een duidelijker onderscheid komen tussen wie wel en geen toegang heeft tot bepaalde gegevens. Dit betekent dat strenge regels zullen gelden voor het gebruik van openbare gegevens uit het Handelsregister, zoals de naam van de directeur of een adres.

In geval van misbruik krijgt de KVK met de nieuwe wet- en regelgeving de mogelijkheid om de toegang tot het Handelsregister te blokkeren, waardoor de overlast voor ondernemers, zoals ongewenste verkooptelefoontjes, wordt verminderd. Het is echter belangrijk op te merken dat bepaalde organisaties die door de overheid zijn aangewezen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan, zoals banken en notarissen, nog steeds toegang hebben tot niet-openbare gegevens in het Handelsregister, zoals telefoonnummers.

Fraudepreventie en transparantie

Naast het verbeteren van privacybescherming richt de vernieuwing van de wet- en regelgeving zich ook op het voorkomen van fraude. Er zullen strengere controles worden ingevoerd bij inschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister. Bovendien onderzoeken de KVK en EZK de mogelijkheid om inschrijvingen te weigeren bij vermoedens van fraude. Een andere maatregel is het openbaar maken van een lijst met bestuursverboden, waardoor het duidelijk wordt welke personen door de rechter zijn veroordeeld voor criminele activiteiten en gedurende vijf jaar geen bestuursfunctie mogen bekleden in een bedrijf of andere organisatie.

Kosteloze uittreksels

Om de zekerheid van veilig zaken doen te vergroten en het economisch verkeer binnen de EU te stimuleren, wordt het straks mogelijk om kosteloos uittreksels uit het Handelsregister van KVK op te vragen. Deze uittreksels bevatten alleen strikt noodzakelijke informatie, zoals de naam van de onderneming en het KVK-nummer.

Minder geld voor de Kamer van Koophandel

Het kosteloos opvragen van uittreksels uit het Handelsregister heeft echter financiële gevolgen. Het ministerie van EZK herziet daarom de financiering van de taken van de KVK. Dit kan resulteren in een jaarbijdrage voor partijen die veel gebruikmaken van gegevens uit het Handelsregister, zoals banken en overheden, evenals een jaarbijdrage voor overige ingeschrevenen in het Handelsregister. De exacte details van dit nieuwe financieringsmodel worden momenteel onderzocht door EZK.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven