Het begon allemaal met één enkel ei. Een bijzonder ei. Niet gelegd door een kip, maar bedacht door een haas met een droom. Cijfertjes waren niet zijn sterkste kant, maar ideeën had hij genoeg.

Een ei en een idee
Lang geleden, in een bos waar altijd lente leek te zijn, leefde een vrolijke, ietwat nerveuze haas met een creatieve geest. Terwijl zijn vrienden wortels verzamelden of middagdutjes deden onder bloeiende struiken, zat hij te tekenen in zijn notitieboekje. Eén van die tekeningen was van een felgekleurd ei, versierd met bloemen en stippen.
Op een ochtend kreeg hij een idee: Wat als ik zulke eieren verstop en mensen ernaar laat zoeken? Het zou een spel zijn, een verrassing, iets wat mensen blij maakt. Maar hoe maak je van zo’n idee een onderneming?
Nog vragen?
Als ondernemer komt er veel op je af. Stel vrijblijvend je vraag aan onze adviseurs. Even een vraag stellen helpt je direct verder. Ondernemen doe je samen!
Marktonderzoek met een mandje
De Paashaas, die toen nog gewoon “Haas” heette, besloot zijn idee te testen. Hij vulde een mandje met handgeschilderde eieren en verstopte ze in het dorpje aan de rand van het bos. Tot zijn verbazing waren de reacties overweldigend: kinderen renden juichend door de velden, ouders maakten foto’s, en zelfs oma’s gierden het uit van plezier toen ze een ei in hun pantoffel vonden.
Hij noteerde alles zorgvuldig in zijn schriftje: “doelgroep reageert positief, vooral kinderen en moeders. Opa vond chocoladevariant interessant.”
Een ondernemingsplan met potlood
Terug in zijn hol maakte hij zijn eerste ondernemingsplan. Hij schreef zijn missie op: ‘Vreugde verspreiden met verrassende paaseieren’. Zijn doelgroep: gezinnen wereldwijd. Zijn product: met de hand versierde eieren, later met chocolade en zelfs vulling. Distributie? Via geheime paaspaden natuurlijk. Marketing? Mond-tot-mond. En mond-op-ei.
Het plan zat vol kinderlijke tekeningen, maar was verrassend helder. Alleen… hij had geen kaas gegeten van belastingen, logistiek of wet- en regelgeving.
Advies van een wijze uil
Daarom klopte hij aan bij Uil & Partners, een gerenommeerd bosadviesbureau. Uil, die ook de boekhouding deed voor de lokale eekhoorns, keek door zijn brilletje en zei: “Dit idee heeft potentie, maar je moet jezelf wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel.”
“Wat is dat?” vroeg de Paashaas.
“Dat is waar je officieel ondernemer wordt,” zei Uil. “En ik help je wel met je btw-nummer.”
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
De reis naar de KvK in het mensenrijk was een avontuur op zich. Verkleed in een lange regenjas en met een nepbaard, meldde hij zich aan als ‘P. Haas – Vrolijke Ei-producties’. Hij koos voor de eenmanszaak, maar vulde ook alvast in dat hij ambities had voor een franchiseconstructie.
“Wat is de branchecode?” vroeg de medewerker.
“Seizoensgebonden vreugdeverspreiding,” zei de Paashaas. De medewerker lachte, maar typte het in.
Investeerders zoeken in de boomgaard
Voor zijn eerste chocolade-eieren had hij geld nodig. Veel geld. Gelukkig waren er investeerders in het bos: Eekhoorn Ventures, Bevers & Co en zelfs de Zwaluwbank waren geïnteresseerd. Vooral toen ze proefden van de prototype-eieren met hazelnootvulling.
In ruil voor een klein aandeel in de toekomstige winst, kreeg hij zijn startkapitaal. Hij kocht machines (aangedreven door eekhoorns), personeel (een team van konijnen met precisiepoten) en een fabriekje in een oude molen.
Het eerste winkeltje
De Paashaas opende zijn eerste winkel in een oud vogelhuisje aan de rand van het bos. Het was klein, maar de rijen waren lang. De geur van versgegoten chocolade lokte mensen uit verre dorpen. Hij verkocht niet alleen eieren, maar ook mandjes, linten en zelfs een DIY-versierpakket voor kinderen.
Zijn slogan werd legendarisch: “Zoek het ei, vind de vreugde.”


De grote sprong naar uitbreiding
Via sociale media (waar een egel zijn Instagram beheerde) verspreidde het nieuws zich razendsnel. Binnen twee jaar had hij pop-upwinkels in elf landen, een samenwerking met een grote chocolademaker en een hoofdkantoor op een geheime berg in Zwitserland.
Hij stelde een directie samen van ervaren bosdieren: Vos als marketingdirecteur, Uil als CFO en Bever als hoofd productie. Ze ontwikkelden een lijn glutenvrije eieren, veganistische paassnoepjes en zelfs een limited edition glitterei.
Een multinational met een missie
Vandaag de dag levert het bedrijf van de Paashaas – inmiddels bekend als “Haas Global” – aan meer dan 90 landen. Er zijn miljoenen speurtochten per jaar. Hij heeft een deal met luchtvaartmaatschappijen, een eigen e-commerce platform én een jaarlijks paascongres op zijn hoofdkantoor.
De Paashaas zelf? Die houdt zich vooral bezig met productontwikkeling. Zijn laatste innovatie: geur-eieren die ruiken naar lente.
Van droom naar wereldbedrijf
Wat begon met een simpele tekening in een notitieboekje is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Niet dankzij magie, maar dankzij een goed idee, durf, hulp van experts en een duidelijke missie. En natuurlijk een beetje chocola…
Vrolijk pasen iedereen!
Gerelateerde berichten- Waarom helderheid als ondernemer of leider je nummer 1 tool is
- Verkopen? Verplaats de aandacht van jezelf naar de ander!
- Afspraken nakomen met jezelf: doorbreek beperkende overtuigingen
- Hoe kom ik aan meer omzet?
- Wat is het grootste misverstand over verkopen?
Terug naar start
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!