Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Veilig ondernemen in winkelgebieden en op bedrijventerreinen

Keurmerk Veilig Ondernemen

Als ondernemer heb je te maken met diverse risico’s zoals diefstal, vernieling en overlast. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je neemt, blijft de veiligheid van je bedrijf vaak afhankelijk van de omgeving en de mensen om je heen.

Het beveiligen van alleen je eigen onderneming is niet altijd voldoende. Daarom kiezen steeds meer ondernemers ervoor om samen te werken met de overheid en andere ondernemers in de buurt.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers bij het verbeteren van de veiligheid op hun bedrijventerrein of winkelcentrum. Dit keurmerk wordt toegekend wanneer er samen met de gemeente, politie en andere relevante partijen voldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid structureel te verhogen. De eisen voor het keurmerk zijn vastgelegd in KVO-handboeken en variëren afhankelijk van de bestaande veiligheidssituatie.

Maatregelen voor veiligheid

Bij het KVO draait het om diverse veiligheidsmaatregelen tegen brand en criminaliteit, zoals inbraak, diefstal, vandalisme en overvallen. Het doel is om schade en kosten door onveiligheid te verminderen. Ondernemers en hun personeel voelen zich hierdoor veiliger.

Voordelen van het KVO

Het behalen van het KVO biedt verschillende voordelen. Zo kunnen ondernemers profiteren van kortingen op verzekeringspremies en fiscale en subsidievoordelen. Daarnaast kunnen ze rekenen op ondersteuning van de gemeente en politie. Het KVO-certificaat toont aan dat er een goede samenwerking is opgezet, die drie jaar geldig is.

Duurzame samenwerking

De basis van het KVO is een duurzame samenwerking tussen ondernemers, bewoners, gemeente, politie en brandweer. Deze samenwerking is cruciaal omdat veiligheidsproblemen vaak te complex zijn om individueel aan te pakken. Het KVO faciliteert afspraken over uiteenlopende veiligheidsaspecten, zoals overlast, criminaliteit, leegstand, onderhoud en beheer van openbare ruimte, brandveiligheid en verkeersveiligheid. Ook partijen zoals waterschappen, natuur- en landbouworganisaties en particuliere beveiligers kunnen betrokken worden.

Certificering

Het opzetten van een succesvolle samenwerkingsstructuur kost tijd. Vaak nemen ondernemersverenigingen of de gemeente het initiatief voor een KVO-traject en betrekken zij externe partijen voor het uitstippelen van de hoofdlijnen. Procesbegeleiders spelen een cruciale rol in het begeleiden van de werkgroep door de processtappen tot aan de KVO-audit. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het plan van aanpak ligt echter bij de leden van het samenwerkingsverband zelf.

Een onafhankelijke audit door een certificatie-instelling beoordeelt de publiek-private samenwerking. Hierbij wordt gekeken naar de aanpak van veiligheidsproblemen, het verminderen van criminaliteit en het beheren van leegstand. Het KVO-certificaat symboliseert gemeenschapsbetrokkenheid en collectieve inspanningen voor een veilige toekomst en is een belangrijke mijlpaal in het organiseren van duurzame samenwerking.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven