Wil je starten met een dierenpension? In Nederland groeit het aantal dierenpensions gestaag. Steeds meer mensen zoeken een plek voor hun huisdieren tijdens vakanties of werkuren. Deze ontwikkeling zorgt voor een toenemende vraag naar opvangmogelijkheden voor honden, katten, konijnen en cavia’s. Dat meldt de Kamer van Koophandel.
Drukte in de vakantieperiodes
Ondanks de toename in het aantal dierenpensions blijft de druk op beschikbare plekken groot, vooral tijdens de vakantieperiodes. Henk van Houwelingen, secretaris van Dibevo, de brancheorganisatie voor de gezelschapsdierensector, benadrukt dat veel mensen op het laatste moment nog een reis boeken en dan snel een plek voor hun huisdier moeten vinden. Dit zorgt ervoor dat dierenpensions vaak ‘nee’ moeten verkopen omdat ze al vol zitten. Van Houwelingen adviseert daarom om eerst een plek voor je huisdier te regelen voordat je je eigen vakantie boekt.
Overzicht dierenpensions in Nederland
- Aantal dierenpensions in Nederland: 1.444
- Stijging sinds 2019: 25% (290 meer pensions)
- Provincies met de meeste pensions:
- Noord-Brabant: 262
- Noord-Holland: 243
- Zuid-Holland: 230
- Provincie met de minste pensions: Flevoland (36)
- Grootste stijgers:
- Friesland: +55% (van 44 naar 68 pensions)
- Noord-Holland: +51% (van 161 naar 243 pensions)
- Zeeland en Limburg: beide +45%
- Aantal huisdieren in 2023: 1,8 miljoen honden en 3 miljoen katten
Huisdierentrends tijdens en na Corona
Tijdens de coronapandemie is het aantal huisdieren in Nederland met ruim 10% gestegen. Dit heeft geleid tot een toename in de vraag naar dagopvang en vakantieopvang voor huisdieren. Nu mensen weer meer op kantoor werken, groeit de behoefte aan opvangplaatsen nog steeds. Veel baasjes die regelmatig gebruikmaken van dagopvang hebben voorrang bij vakantieopvang, waardoor er minder ruimte overblijft voor nieuwe klanten. Dit maakt het voor veel mensen moeilijk om op het laatste moment nog een plek voor hun huisdier te vinden. Sommige mensen boeken direct na hun vakantie alweer voor het volgende jaar om zeker te zijn van een plek.
Niet eenvoudig
Het is niet eenvoudig om snel extra capaciteit te creëren in de dierenpensions. Het verkrijgen van de benodigde vergunningen, zoals een omgevingsvergunning, is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Geluidsoverlast-procedures kunnen bijvoorbeeld drie tot vier jaar duren. Hierdoor kunnen dierenpensions niet snel inspelen op de toenemende vraag.
📌 Interessante links
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!