In Nederland komen verschillende sectoren samen in verzet tegen de geplande verhoging van het btw-tarief. Sport, media, boeken, cultuur en horeca hebben de handen ineen geslagen om deze maatregel van het nieuwe kabinet te bestrijden. Het plan is om in 2026 het btw-tarief voor deze sectoren te verhogen van 9% naar 21%.
Impact op het dagelijks leven
De verhoging van het btw-tarief zal onvermijdelijk leiden tot hogere prijzen voor activiteiten en producten in de betrokken sectoren. Dit betekent dat sporten, het lezen van boeken, het bijwonen van culturele evenementen en zelfs overnachten in hotels duurder worden. Deze prijsstijging raakt iedere Nederlander in het dagelijks leven. Denk aan het aanmoedigen van je favoriete voetbalteam, het lezen van een goed boek, een bezoek aan een museum, luisteren naar live muziek, overnachten in een hotel in eigen land, sporten bij je lokale sportschool, en zelfs de krant die je leest om op de hoogte te blijven van het nieuws.
Gezondheid en vrije tijd
De betrokken organisaties benadrukken dat deze belastingverhoging ook een impact heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Sporten en culturele activiteiten zijn belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Door deze activiteiten duurder te maken, wordt de toegankelijkheid beperkt, wat uiteindelijk kan leiden tot minder deelname en dus een negatief effect op de gezondheid van de bevolking.
Campagne tegen de verhoging
Op maandag 3 juni lanceerden de deelnemende organisaties een gezamenlijke campagne tegen de btw-verhoging. In alle landelijke en regionale dagbladen verscheen een paginagrote advertentie met de boodschap: #geenhogerebtw! Je belast er heel Nederland mee. Deze advertentie was te zien in onder andere de Telegraaf, Algemeen Dagblad, NRC, FD, Volkskrant, Trouw en Parool.
Sociale media actie
De campagne roept iedereen op om deze boodschap via sociale media te delen. Je kunt bijvoorbeeld een krant kopen, de paginagrote advertentie uitknippen, en deze ophangen. Neem een selfie met de advertentie en deel deze onder de hashtag #geenhogerebtw op sociale media. Dit helpt om de boodschap breed te verspreiden en meer mensen bewust te maken van de nadelige effecten van de btw-verhoging.
Belang van samenwerking
Deze gezamenlijke actie laat zien hoe belangrijk samenwerking tussen verschillende sectoren is om tegenwicht te bieden aan beleidsmaatregelen die een brede impact hebben. Door krachten te bundelen, hopen de organisaties de overheid te overtuigen om af te zien van de geplande verhoging en zo de toegankelijkheid van sport, cultuur, media en horeca voor iedereen te behouden.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!