Sinds november 2023 hebben asielzoekers het hele jaar door de mogelijkheid om te werken in Nederland, dankzij een beslissing van de hoogste bestuursrechter. Deze verandering heeft de aandacht van werkgevers getrokken, wat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal werkvergunningen dat wordt aangevraagd.
Toename van werkvergunningen
Voorheen waren werkvergunningen voor asielzoekers zeldzaam. Slechts een paar honderd aanvragen werden jaarlijks ingediend. Dit jaar is echter een stijging te zien, met al tweeduizend aanvragen in de eerste 3,5 maanden van het jaar volgens gegevens van het UWV. Werkgevers zien het potentieel van asielzoekers in en willen graag gebruikmaken van hun beschikbare arbeidskrachten, vooral in sectoren zoals horeca, productie, logistiek, zorg en IT.
Positieve reactie van werkgevers
Bedrijven met personeelstekorten omarmen de nieuwe regels. Voor hen vormen asielzoekers een waardevolle aanvulling op hun personeelsbestand. Werkgevers zijn enthousiast over de mogelijkheid om meer mensen aan te nemen, vooral in sectoren waar de vraag naar personeel hoog is.
Uitdagingen op de werkvloer
Ondanks de positieve houding van werkgevers ten opzichte van het inhuren van asielzoekers, zijn er uitdagingen. Een van de problemen is de onzekerheid rondom de verblijfplaats van asielzoekers. Soms moeten ze last-minute verhuizen naar een andere stad of dorp op bevel van het COA. Dit kan problematisch zijn voor werkgevers, vooral als er al tijd en middelen zijn geïnvesteerd in de opleiding van de werknemer.
Wet arbeid vreemdelingen
De mogelijkheid voor vluchtelingen om in Nederland te werken of te ondernemen is vastgelegd in de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Volgens deze wet mogen vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsvergunning in Nederland werken of een bedrijf starten. Asielzoekers (zonder verblijfsvergunning) mogen alleen onder bepaalde voorwaarden werken.
Asielzoekers hebben beperkte mogelijkheden om in Nederland te werken. Hun asielprocedure moet minstens zes maanden duren en de werkgever moet beschikken over een tewerkstellingsvergunning.
Het kabinet heeft de regels aangepast na een oordeel van de Raad van State in november 2023. Asielzoekers mogen nu meer dan 24 weken per jaar werken als hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is.
Ondernemerschap voor asielzoekers en vluchtelingen
Naast werken in loondienst hebben asielzoekers en vluchtelingen in Nederland de mogelijkheid om zelfstandig ondernemer te worden. Met een tewerkstellingsvergunning kunnen zij aan de slag als zelfstandig ondernemer, waarbij hun rechten en plichten gelijk zijn aan die van elke andere Nederlander.
Het starten van een eigen bedrijf kan een kansrijk perspectief bieden voor deze groep, en de Nederlandse overheid ondersteunt dit initiatief door middel van informatie en begeleiding. Hoewel er strikte voorwaarden gelden, zoals een minimale duur van de asielaanvraagprocedure en de vereiste van een tewerkstellingsvergunning, biedt ondernemerschap een mogelijkheid voor asielzoekers en vluchtelingen om economisch zelfstandig te worden en bij te dragen aan de Nederlandse samenleving.
Afschaffen 24-weken-eis voor asielzoekers
Het kabinet heeft de regels voor asielzoekers die willen werken aangepast nadat de Raad van State in november 2023 oordeelde dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Asielzoekers mogen nu meer dan 24 weken per jaar werken als hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is. Werkgevers moeten echter nog steeds beschikken over een tewerkstellingsvergunning voor asielzoekers om hen in dienst te nemen.
📌 Bronnen en links
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!