Overweeg je om naast je vaste baan een eigen bedrijf te starten of heb je al besloten deze stap te zetten? Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels en overwegingen die hierbij komen kijken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden:
Check je huidige arbeidsovereenkomst
Voordat je begint met je eigen bedrijf naast je vaste baan, is het cruciaal om je arbeidsovereenkomst met je huidige werkgever te controleren. Mogelijk zijn hierin clausules opgenomen over nevenactiviteiten, zoals een concurrentiebeding. In sommige gevallen moet je deze activiteiten melden of toestemming vragen. Het is verstandig om het gesprek aan te gaan met je werkgever om verrassingen en mogelijke conflicten te voorkomen.
Het concurrentiebeding
Een aspect van het starten van je eigen bedrijf naast je vaste baan dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het concurrentiebeding in je huidige arbeidsovereenkomst. Dit beding kan van invloed zijn op je plannen om een eigen bedrijf te beginnen, vooral als je van plan bent om in dezelfde branche te opereren als je werkgever.
Het concurrentiebeding legt beperkingen op aan jou als werknemer met betrekking tot het starten van een concurrerend bedrijf of het werken voor een concurrent gedurende een bepaalde periode na het verlaten van je huidige baan. In sommige gevallen kan het concurrentiebeding ook gelden tijdens je dienstverband, waardoor het starten van een eigen bedrijf naast je vaste baan bemoeilijkt kan worden.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je als marketeer werkt voor een reclamebureau en van plan bent om je eigen marketingbureau te starten. Als je huidige arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding bevat dat je verbiedt om werkzaam te zijn in de marketingbranche gedurende een bepaalde periode na het beëindigen van je dienstverband, kan dit je plannen beïnvloeden.
Het is van essentieel belang om het concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst grondig te onderzoeken voordat je stappen onderneemt om je eigen bedrijf te starten. Als je onzeker bent over de reikwijdte of geldigheid van het concurrentiebeding, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Soms kan onderhandelen met je werkgever over de voorwaarden van het concurrentiebeding een optie zijn, vooral als je bedrijfsplannen geen directe concurrentie vormen voor je werkgever.
Kortom, het concurrentiebeding kan een belangrijke rol spelen bij het starten van een eigen bedrijf naast je vaste baan. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en mogelijke gevolgen ervan voordat je verdere stappen onderneemt.
Belastingaangifte doen
Als zelfstandige of zzp’er moet je zelf aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Anders dan bij loondienst, waar de belasting automatisch wordt ingehouden, moet je zelf je inkomsten en winst aangeven. Dit geldt ook voor de omzetbelasting of BTW die je moet afdragen. Houd dus rekening met deze extra administratieve verantwoordelijkheden bij het starten van je eigen bedrijf naast je vaste baan.
Het urencriterium voor de Belastingdienst
Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen als startende ondernemer is het urencriterium. Dit betekent dat je in een jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. Het bijhouden van een nauwkeurige urenadministratie is essentieel, waarbij je niet alleen facturabele uren noteert, maar ook tijd besteed aan bijvoorbeeld kennisvergaring en klantafspraken.
Verzekeringen en pensioenopbouw
Wanneer je minder uren voor je werkgever gaat werken om meer tijd aan je eigen bedrijf te besteden, kan dit invloed hebben op je verzekeringen en pensioenopbouw. Het is verstandig om te onderzoeken of je aanvullende verzekeringen nodig hebt, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, en om te kijken naar mogelijkheden voor extra pensioenopbouw.
Toeslagen: huurtoeslag en zorgtoeslag
Het starten van een eigen bedrijf naast je vaste baan kan invloed hebben op eventuele toeslagen die je ontvangt, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Door het genereren van extra inkomsten kan het zijn dat je hier geen recht meer op hebt of dat het bedrag verandert. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en de grenzen voor toeslagen goed te begrijpen.
Door je goed te informeren over deze aspecten en waar nodig advies in te winnen bij experts, kun je een weloverwogen start maken met je eigen bedrijf naast je vaste baan.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!