Boer worden kan een lonende carrière zijn, maar er zijn verschillende factoren om te overwegen voordat je de sprong waagt. Of je nu overweegt om biologisch te boeren of een gangbaar landbouwbedrijf te starten, inzicht in de inkomensverschillen en rendementsmogelijkheden kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Het CBS publiceerde onlangs de verschillen in rendement van diverse soorten agrarische bedrijven. Opvallend was dat de biologische boer het het beste doet.
Het inkomen van huishoudens met verschillende typen agrarische bedrijven varieert aanzienlijk. In 2021 hadden huishoudens met een biologisch landbouwbedrijf een gemiddeld besteedbaar inkomen van 90 duizend euro. Dit is hoger dan het inkomen van huishoudens met gangbare landbouwbedrijven, die bijna 10 procent minder verdienden. Voor de agrarische sector als geheel lag het gemiddelde inkomen op 82 duizend euro per jaar.
Inkomen van verschillende bedrijfstypen
Een groot deel van de huishoudens met een agrarisch bedrijf valt in de hoogste inkomensgroep van Nederland. Van de huishoudens met een biologisch landbouwbedrijf behoort 59,8 procent tot de top 20 procent van hoogste inkomens. Voor gangbare landbouwbedrijven is dit 53,2 procent. Bij melkveebedrijven valt 54,7 procent in deze groep, terwijl 73,6 procent van de pluimveebedrijven tot de hoogste inkomensgroep behoort.
Huishoudens met een biologisch hokdierbedrijf, zoals varkens of kippen, hadden in 2021 het hoogste gemiddelde inkomen binnen de agrarische sector, namelijk 131 duizend euro. Gangbare hokdierbedrijven volgden met een inkomen van 108 duizend euro. Bij de tuinbouwbedrijven was het verschil omgekeerd: gangbare tuinbouwbedrijven hadden een gemiddeld inkomen van 111 duizend euro, terwijl biologische tuinbouwbedrijven 88 duizend euro verdienden.
Melkveebedrijven hadden een lager gemiddeld inkomen van 77 duizend euro, onder het agrarische gemiddelde. Alleen akkerbouwers verdienden minder. Pluimveebedrijven hadden een aanzienlijk hoger inkomen met een gemiddeld besteedbaar inkomen van 115 duizend euro.
SO klassen
De economische omvang van een agrarisch bedrijf, uitgedrukt in SO-klassen, beïnvloedt ook het huishoudensinkomen. Huishoudens in de laagste SO-klasse hadden in 2021 een gemiddeld inkomen van 65 duizend euro, terwijl huishoudens in de hoogste SO-klasse 122 duizend euro verdienden.
SO-klassen is een klasse-indeling op basis van de waarde van de zogeheten standaardopbrengst. Dit is een gestandaardiseerde maat voor de economische omvang van agrarische bedrijven, gebaseerd op de opbrengst die gemiddeld op jaarbasis per gewas of diercategorie wordt behaald. Per gewas en diercategorie worden SO-normen vastgesteld, deze zijn gebaseerd op gemiddelde waarden over een periode van vijf jaar, en worden om de drie jaar geactualiseerd
Langdurige inkomensverschillen
Het inkomen van agrarische huishoudens kan variëren over de jaren. In 2021 had een klein percentage van de huishoudens met een agrarisch bedrijf langdurig een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Voor melkveebedrijven was dit 0,7 procent, voor varkensbedrijven 0,3 procent, en voor glastuinbouwbedrijven 0,4 procent.
Conclusie
Huishoudens met biologische landbouwbedrijven hebben over het algemeen een hoger inkomen dan huishoudens met gangbare landbouwbedrijven. Het type agrarisch bedrijf en de economische omvang spelen een belangrijke rol in het bepalen van het huishoudinkomen. Pluimveebedrijven en biologische hokdierbedrijven behoren tot de meest lucratieve bedrijfstypen binnen de sector.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!