Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Ruimte over? Begin een stalling!

caravan stalling

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om een caravanstalling te beginnen vanwege de groeiende vraag naar opslagruimte voor caravans en campers. Het opzetten van een caravanstalling biedt niet alleen een lucratieve zakelijke kans, maar vereist ook relatief weinig tijdsinvestering. Hierdoor kun je je tijd flexibel indelen en je bezighouden met andere activiteiten.

Om een caravanstalling te starten, heb je een geschikte ruimte nodig. Vaak worden bestaande gebouwen omgebouwd tot stalling, zoals agrarische gebouwen, industriehallen of loodsen. Deze ruimtes moeten worden aangepast om geschikt te zijn voor het veilig stallen van caravans. Denk hierbij aan het egaliseren van de ondergrond, het verhogen van doorgangsdeuren en het beveiligen van het terrein. Elke situatie is uniek, dus de benodigde aanpassingen kunnen variëren.

Groeiende vraag

In het eerste halfjaar van 2024 werden er 5789 nieuwe campers en caravans geregistreerd, wat een stijging van 6,8 procent betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers, afkomstig van brancheverenigingen Bovag en KCI op basis van RDW-data, tonen aan dat steeds meer mensen op zoek zijn naar stallingsruimte voor hun voertuigen.

Vergunningen en verzekeringen

Het is essentieel om de juiste vergunningen te verkrijgen voordat je een caravanstalling begint. Controleer je bestemmingsplan om te zien of de benodigde vergunningen al aanwezig zijn. Als dat niet het geval is, moet je contact opnemen met je gemeente om een wijziging aan te vragen. Dit proces kan enkele maanden duren en vereist mogelijk aanvullende onderzoeken zoals een bodem- of flora- en faunaonderzoek.

Verzekeringen zijn ook belangrijk voor je caravanstalling. Overweeg een opstalverzekering en een verzekering voor interne transporten. Het is verstandig om een verzekeringsadviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat je volledig gedekt bent. Deze zaken moeten ook duidelijk worden opgenomen in je stallingsovereenkomst om zowel jou als je klanten te beschermen bij calamiteiten.

Marketing en promotie

Zonder klanten is je caravanstalling niet rendabel. Hoewel de vraag naar caravanstallingen groot is, moet je potentiële klanten wel bereiken. Investeer in online marketing door een website te bouwen en vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google. Een Google bedrijfsprofiel en aanwezigheid op sociale media kunnen ook helpen om je zichtbaarheid te vergroten.

Naast online marketing kun je ook traditionele methoden gebruiken, zoals het drukken van visitekaartjes en flyers, en het promoten van je stalling binnen je netwerk. Beide marketingstrategieën kunnen helpen om je bedrijf te laten groeien.

Efficiëntie door automatisering

Om je caravanstalling efficiënt te beheren, kun je gebruikmaken van een Excel administratie of meer gespecialiseerde software die bijvoorbeeld door een stalling franchise organisatie wordt uitgegeven. Deze kan helpen bij het automatiseren van taken zoals factureren, het regelen van betalingen, en het bijhouden van een plattegrond van je stalling. Software kan ook helpen bij het beheren van haal- en brengafspraken en het verzamelen van statistieken over je stalling. Dit maakt het beheer van je stalling niet alleen gemakkelijker, maar kan ook kostenbesparend zijn.

Aansluiten overkoepelende organisatie

Als startende ondernemer in de caravanstallingsbranche heb je ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een franchise of een overkoepelende organisatie, zoals Stalling31 of 1Stalling.nl. Dit kan je helpen om de opstart en het beheer van je stalling aanzienlijk te vereenvoudigen. Het aansluiten bij een gevestigde naam kan ook het vertrouwen van potentiële klanten vergroten. Een bekende organisatie heeft vaak al een goede reputatie opgebouwd, wat het makkelijker maakt om klanten aan te trekken. Bovendien profiteer je van landelijke marketingcampagnes en promoties, wat je zichtbaarheid en bereik vergroot zonder dat je hier zelf veel extra werk aan hebt.

Overwegingen bij starten

Een caravanstalling kan een stabiele bron van inkomsten zijn, vooral als je een leegstaand gebouw hebt dat je kunt gebruiken. Het kan dienen als een aanvulling op andere bedrijfsactiviteiten of als een zelfstandige onderneming. Zorg er echter voor dat je goed voorbereid bent op de investeringen en de tijd die nodig is om de stalling op te zetten en te runnen.

Hoewel de vraag naar caravanstallingen groot is, stallen veel locaties geen campers vanwege de strenge verzekeringsvoorwaarden. Campers bevatten vaak diesel, wat meer veiligheidsrisico’s met zich meebrengt in vergelijking met caravans, die meestal alleen een gasfles bevatten.

Daarnaast is het gebruik van stallingsruimtes ten opzichte van voorgaande jaren veranderd. Waar vroeger iemand slechts enkele keren per jaar zijn camper van het terrein haalde, gebeurt dit nu veel vaker, soms wel 25 keer per jaar. Dit betekent meer werk en logistieke uitdagingen voor stallingseigenaren. Deze veranderingen maken het runnen van een caravanstalling een complexere onderneming dan het misschien op het eerste gezicht lijkt.

Iets voor jou?

Het starten van een caravanstalling kan een lucratieve en flexibele onderneming zijn, vooral gezien de groeiende vraag naar stallingsruimte. Met de juiste ruimte en aanpassingen, zoals het egaliseren van de ondergrond en het verhogen van doorgangsdeuren, kun je een veilige en efficiënte stalling opzetten. Het verkrijgen van de juiste vergunningen en verzekeringen is essentieel om legaal en beschermd te opereren.

Hoewel er veel vraag is, moet je ook investeren in marketing om potentiële klanten te bereiken. Gebruik zowel online als traditionele marketingmethoden om je stalling zichtbaar te maken. Daarnaast kan het automatiseren van beheertaken met behulp van software je bedrijf efficiënter maken en kosten besparen.

Het beheren van een caravanstalling brengt zeker uitdagingen met zich mee, zoals het voldoen aan verzekeringsvereisten en het beheren van de logistiek rondom de frequentere bewegingen van campers. Echter, met een goede voorbereiding en de juiste aanpak, kan een caravanstalling een stabiele bron van inkomsten zijn.

Kortom, als je bereid bent te investeren in de nodige voorbereidingen en aanpassingen, biedt een caravanstalling een kansrijke onderneming met de potentie voor groei en succes.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven