Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

De auto het meest geimporteerde product voor direct gebruik

auto import Nederland

In 2022 werd van alle direct in Nederland gebruikte of geconsumeerde goederen het grootste bedrag besteed aan auto’s en wegvoertuigen. Met een indrukwekkende importwaarde van 12,6 miljard euro stonden deze voertuigen bovenaan de lijst. Duitsland en Slowakije zijn daarbij de grootste leveranciers. Dat meld het CBS.

De rol van Duitsland

Duitsland speelt een cruciale rol als handelspartner van Nederland. In 2022 was het de grootste leverancier van goederen voor directe consumptie in Nederland, met een totale exportwaarde van 16 miljard euro. Duitse auto’s zijn bijzonder geliefd en vormen een aanzienlijk deel van de Nederlandse import. Naast auto’s levert Duitsland ook een breed scala aan andere goederen zoals voedsel en machines, die een belangrijke plaats innemen in de Nederlandse markt.

Wat volgt er na de auto?

Hoewel auto’s het grootste aandeel hebben in de import voor direct gebruik, zijn er ook andere significante categorieën. Elektronica, waaronder computers en telefoons, zijn na auto’s de meest geïmporteerde producten, met een waarde van 10,7 miljard euro in 2022. Bewerkte voedingsmiddelen, olie en gas, machines, kleding en meubels volgen als andere belangrijke categorieën. Deze goederen spelen een essentiële rol in het dagelijkse leven van veel Nederlanders en zijn direct beschikbaar na import.

Welke landen leveren welke goederen?

Naast Duitsland zijn er andere landen die een belangrijke rol spelen in de directe import van goederen naar Nederland. België levert voornamelijk voertuigen en voedsel, terwijl China een belangrijke bron is voor elektronica en meubels. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn grote leveranciers van brandstoffen, die essentieel zijn voor de energievoorziening in Nederland. Uit Italië komt veel olijfolie, Frankrijk levert wijn, Polen voorziet in kippenvlees, en Spanje exporteert veel fruit naar Nederland.

Sommige landen leveren specifieke goederen die een belangrijke rol spelen in de Nederlandse markt. Slowakije exporteert bijvoorbeeld een groot aantal auto’s naar Nederland, terwijl Bangladesh vooral bekend staat om de export van kleding. Turkije, Tsjechië, Zuid-Korea en Hongarije zijn ook belangrijke leveranciers van goederen zoals elektronica en voertuigen, die direct in Nederland worden gebruikt.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven