starter van de maand

Betty Heideman onderneemt met Stichting de Brominocs

De vrijheid is super, maar de onzekerheid vreet

Post en deel ook jouw starter van de maand. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12521 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Deze maand het verhaal van Betty Heideman die, na veel omzwervingen en ondernemingen, met haar Stichting de Brominocs nu een mini theatervoorstelling voor kinderen runt. 

Brominocs 1

Mijn naam is Betty Heideman, 54 jaar. Nadat tot 2 keer toe de bedrijven waar ik werkte failliet gingen ben ik eind jaren 90 een klein bureau gestart in administratieve ondersteuning. Aangezien mijn partner ook net een eigen bedrijf had opgestart kon ik daar ook alle administratie voor doen, boekhouding, website, marketing etc.

Eerste eigen stichting

Begin jaren 2000 ben ik mij gaan verdiepen in alternatieve methodes voor het helpen van dieren, mijn hart heeft altijd bij dieren gelegen niet bij boekhouden. In die tijd heb ik ook mijn eerste stichting opgezet (Greyhounds Rescue Holland).

Tweede project: een dierenopvang in Frankrijk

In 2005 zijn wij naar Frankrijk verhuisd, hier ben ik een opvang begonnen voor oude, zieke en gehandicapte honden (stichting Djimba). Daarnaast verhuurde ik 2 vakantiehuisjes. Ik deed alle werkzaamheden voor beiden, administratie, marketing, verzorging etc. Om geld in te zamelen ben ik op beurzen en markten gaan staan om dieren cadeau artikelen te verkopen. Vanaf 2010 ben ik workshops gaan geven, ik heb ook diverse boeken geschreven, waarvan de opbrengst naar de stichting ging. In 2014 en 2015 heb ik diverse beurzen georganiseerd (Circle of Life beurzen). In 2016 zijn we naar Duitsland verhuisd.

Verhuizing naar Duitsland

Als gevolg van ernstige ziekte van mijn partner en de teruglopende financiële steun voor onze stichting, ben ik genoodzaakt de opvang af te bouwen. Aangezien ik geen enkele financiële zekerheid heb voor ‘later’ (AOW zo goed als niets door jaren buitenland), moet ik nu aan mijn eigen toekomst gaan werken. 

Veel ervaring als ondernemer

De afgelopen 20 jaar heb ik al met al heel veel dingen opgestart en geprobeerd. Ik heb de eerste datingsite opgezet voor mensen met huisdieren, ik heb de multi-riem ontwikkeld, de inspiratie lijn (een telefoon lijn met spirituele verhalen), ben europees distrubuteur geweest voor diverse producten, MLM geprobeerd, hondenfotograaf, de eerder genoemde beurzen, workshops etc.

Sparring partner

Waar ik altijd op een gegeven moment tegenaan liep was het feit dat ik alles alleen deed. Ik had niemand met wie ik kon sparren, brainstormen, geen tegengas of motiverende gesprekken, ik had geen idee waar ik terecht kon om advies te vragen. Financieel heb ik het ook altijd moeten rooien, vaak door dingen te verkopen op Marktplaats om zo weer wat geld te krijgen om bijvoorbeeld flyers te drukken. 

Opstart Stichting de Brominocs

Hoewel ik geen startende ondernemer ben in de zin van dat ik vanuit een loondienst dit opstart is mijn nieuwe project wel iets wat toch totaal anders is dan alles wat ik ooit gedaan heb. Niet alleen vanwege de doelgroep (kinderen) maar ook omdat ik altijd alles in de hondenopvang heb gestoken en nu écht voor mijzelf aan de gang ga. Veel van de activiteiten die ik de afgelopen jaren heb gedaan komen bij dit nieuwe project van pas.

Brominocs 2

Pluche beesten

Stichting de Brominocs is een mini theatervoorstelling. De Brominocs zijn 3 pluche beesten (Bronti, Mininky en Oct007) die samen avonturen beleven. Ik ga met deze (en andere pluche beestjes die bij elk avontuur als gast acteur optreden) drie naar locaties (attractiepark, kasteel, markten) toe en maak hier foto’s waarna ik een verhaal rondom de foto’s bedenk. De verhalen hebben altijd een thema “Iedereen is uniek”, “pesten is niet ok”, “vriendschap”, “volg je droom”, “hoe om te gaan met huisdieren” etc.
Hiervan wordt een fotoboek gemaakt, met het fotoboek vertel ik kinderen het verhaal waarbij de Brominocs er zelf ook bij zijn. De verhalen zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar. De bedoeling is om scholen en ziekenhuizen te gaan, maar ook naar evenementen of prive feesten. Voor dit jaar heb ik 11 evenementen kunnen boeken, zonder vergoeding, ik zie dit als een opstartfase waarin ik de Brominocs bekend wil maken.

Donateurs en crowdfunding

Voor de Brominocs heb ik een financiering nodig, gelukkig heb ik een aantal donaties gehad en wederom dingen verkocht via Marktplaats. Hierdoor ben ik nu bedrijfsklaar echter de financiën ontbreken om een grotere auto aan te schaffen om alles mee te nemen, om de brandstof te betalen en de hotelkosten en reclame te maken. Diverse Crowdfunding acties hebben nog geen 100 euro opgeleverd. De donaties kwamen van twee goede vrienden. De oprichting van de stichting vond 6 juni plaats, inkomsten moeten komen uit meer donateurs, fondsen en hopelijk als het gaat lopen, betaalde boekingen. 

Nooit vakantie

Ik werk inmiddels al heel lang niet meer voor een baas en geloof me, er zijn nog altijd periodes waarin ik verzucht, had ik maar een ‘gewone’ 9-5 baan. De vrijheid is super, maar de onzekerheid vreet. Ik werk zeven dagen per week, heb nooit vrij of vakantie, geen enkel pensioenopbouw en alleen basis ziektekostenverzekering. Nu is mijn situatie ietwat ongewoon omdat ik naast alles wat ik doe en gedaan heb natuurlijk altijd de opvang heb met de verantwoordelijkheid voor de zorg voor de dieren wat mij belet (heeft) om een baan te zoeken.

Geen ondernemingsplan

Ik verwijt niemand iets wat uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet, echter ik weet wel dat ik met mijn vragen over hoe ik dingen moest doen, nergens terecht kon. Dat is ook de reden dat ik nooit een ondernemingsplan heb geschreven of marktonderzoek heb gedaan. Ik ben gewoon van start gegaan.

Acquisitie

Om de Brominocs bekend te maken, doe ik veel aan sociale media, ik schrijf alles en iedereen aan. Helaas komt er heel weinig response. Op de tientallen scholen, naschoolse opvang, ziekenhuizen etc heb ik niet een antwoord ontvangen. Dit terwijl de mensen die ik erover vertel, allemaal stuk voor stuk enthousiast zijn. Stichtingen als “Make a Wish” en “Kika Run” willen samenwerken. De optredens zelf voor de kinderen zijn gratis. Hierdoor ligt de grootste uitdaging op dit moment op het financiele vlak en binnen zien te komen bij scholen e.o. organisaties. Ik hoop dat als ik na de eerste optredens kan laten zien wat ik doe dat er dan ook meer animo komt vanuit die hoek. Ondertussen zijn ook de aanvraagpapieren voor een culturele ANBI de deur uit, hopelijk met positief resultaat. 

Optredens

Inmiddels zijn er 2 evenementen geweest. Op het eerste evenement 5 voorstellingen gedaan met gemiddeld 2-5 kinderen, op het tweede evenement 6 voorstellingen met gemiddeld 3-10 kinderen. Zowel kinderen als ouders waren erg enthousiast en adviseerden mij ook scholen aan te schrijven. Iets wat ik uiteraard al gedaan heb, helaas nog zonder reacties. Tijdens het eerste evenement zorgde een windhoos ervoor dat de gloednieuwe tent de lucht inging, met als resultaat dat hij dusdanig beschadigd is dat ik genoodzaakt was een nieuwe te kopen. Een flinke financiele tegenvaller. Wel een uitnodiging ontvangen voor een cultureel festival in 2018.

Over twee jaar

Mijn droom / wens / doel is over twee jaar een goedlopend mini theaterprogramma te hebben waarbij ik naar ziekenhuizen kan om voor kindjes op te treden, naar scholen kan gaan, kinderen informeren over belangrijke dingen maar wel op een leuke en ontspannende manier. Ik zou graag zien dat de avonturen ook in drukwerk uitgegeven kunnen worden. Mijn doel is om er zelf een bescheiden vergoeding uit te halen en dat de Brominocs een begrip zijn in Nederland en daarbuiten. Mijn droom is om over een aantal jaren wanneer de opvang afgebouwd is met een camper door Europa te gaan reizen en met de Brominocs overal op te treden en naar ziekenhuizen te gaan.

Tips voor andere starters

Mijn tips voor starters: “succes heeft 4 letters: DOEN”. Natuurlijk is het afhankelijk van wat je wilt gaan doen, en of er een gezin afhankelijk van je is. Maar toch zeg ik, als je een droom hebt, volg die droom. Ik heb geen spijt van alles wat ik gedaan heb, ik geloof nog steeds in de dingen die ik heb opgestart en zou nog altijd willen dat ik een of meerder mensen had (gehad) waar ik advies aan had kunnen vragen. Dat geen van mijn initiatieven ooit een langdurig succes zijn geworden (wel kortdurig), zijn meestal het gevolg van twee zaken: financieel te weinig ‘vlees’ en wanneer het begon te lopen, niet weten hoe nu verder, stilstaan is achteruitgaan bij ondernemen. Zorg voor voldoende financiële armslag. En als het gaat lopen, heb dan je plan klaar voor hoe het verder moet.

Op de site www.brominocs.com kan je zien waar we optreden, je bent van harte welkom om ons een bezoekje te brengen.


 

Bron & informatie:
Betty Heideman
Bewerkt: Maandag 14 Augustus 2017
Gepost: Maandag 07 Augustus 2017