starter van de maand

Marije Schreur keerde terug naar Nederland om haar bedrijf te starten

Ik vind het mooi dat je van elke klant weer iets nieuws leert

Post en deel ook jouw starter van de maand. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12521 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Deze maand aandacht voor Marije Schreur uit Mierlo. Na 2,5 jaar in Cambodja te hebben gewoond en gewerkt is ze in januari terug gekeerd naar Nederland en is ze Remote Digital Marketing, een bureau in online marketing, gestart.  Zij beantwoord onze vragen.

Marije Schreur Starter van de Maand

Wat is je achtergrond (studie, werk) en hoe verhoudt zich dat tot de start van je bedrijf?

Ik heb Toegepaste Communicatiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Twente. Na een jaar backpacken ben ik aan de slag gegaan bij Randstad. Eerst als intercedent en daarna op de communicatieafdeling op het hoofdkantoor. Ik heb daar ontzettend veel geleerd. 

Dankzij Randstad en hun partner Voluntary Services Overseas ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Cambodja. Eigenlijk zou ik na 6 maanden terugkeren in mijn oude baan, maar ik had het in Cambodja zo naar mijn zin dat ik daar gesolliciteerd heb. Ik heb vervolgens twee jaar gewerkt bij een non-profit als marketing en communicatiemanager. 

Na 2,5 jaar Cambodja begon het starten van mijn eigen bedrijf toch wel te kriebelen. Nu ben ik sinds enkele maanden weer in Nederland en Remote Digital Marketing aan het opzetten.

Wat zijn de activiteiten van je bedrijf en waarin onderscheid je je?

Met Remote Digital Marketing heb je eigenlijk een heel online marketingteam tot je beschikking. Ik ben strateeg en vertaal samen met de klant de bedrijfsdoelstellingen naar marketingdoelstellingen. Vervolgens bepalen we de juiste messaging, doelgroepen en kanalen en deze vertalen we door naar concrete acties, gericht op resultaat. Denk dan aan bijvoorbeeld Social Media zijn, e-mailmarketing, SEO, advertising, PPC campagnes etc..

Voor specialistische expertise (zoals webdevelopment) werk ik met andere freelancers. Ik werk erg data-driven. De klant krijgt regelmatig een rapport m.b.t. de KPI’s die we samen hebben vastgesteld en we hebben regelmatig samen overleg om de koers bij te stellen als dat nodig is.

Hoewel ik branche-breed werk, specialiseer ik me in online marketing voor arbeidsbemiddeling en recruitment, en aan de andere kant voor ontwikkelingsprojecten.

Vanuit welke situatie ben je gestart? Was je in loondienst, ben je net afgestudeerd of had je bv. een uitkering?

Ik ben speciaal terug gekeerd naar Nederland om Remote Digital Marketing te starten. Gelukkig vergt de opstart van een online marketingbureau geen hoge investering.

Waarom voor jezelf en niet bij een baas werken, wat heeft de doorslag gegeven? 

Ik wilde meer vrijheid. Ik vind het ook fijn om zelf koers te mogen bepalen en om hele campagnes van A tot Z op te mogen zetten. Ook de veelzijdigheid van meerder klanten trekt mij.

Heb je hulp gehad (of heb je nu nog hulp), zo ja waarmee en van wie?

Mijn goede vriend Steven Verwaard van bespaaroptijd.nl heeft zich ontpopt tot mijn mentor. We bellen elke week een uur. Omdat hij ook zelfstandig ondernemer is, kan hij mij goed helpen met de stappen van het ondernemerschap. Maar het is ook fijn om eens te kunnen sparren met iemand, of dat er af en toe iemand is die je dat zetje in de rug geeft.

Ik werk ook vaak bij co-working plek Strijp CS in Eindhoven. Er zitten daar veel andere ondernemers die heel erg bereid zijn om te helpen. Het is heel stimulerend (en gezellig) om zo’n groep om je heen te hebben. 

Heb je je eigen ondernemingsplan geschreven en zo ja, hoe heb je dit aangepakt?

Nee, ik heb wel voor mezelf doelen gesteld, maar heb niets officieel vastgelegd.

Had je een financiering nodig voor je opstart en zo ja, hoe en waar heb je deze gekregen?

Gelukkig heeft het starten van een online marketingbureau geen hoge investering nodig. Ik kon alles dat ik nodig had bekostigen van mijn spaargeld.

Heb je een marktonderzoek gedaan en waar haal je je klanten vandaan/wat doe je aan promotie?

Ik heb veel gelezen over de arbeidsmarkt in Nederland en de trends m.b.t. recruitmentmarketing en employer branding op de voet gevolgd. Ik maak veel gebruik van mijn eigen netwerk om nieuwe klanten te vinden. 

Ik ben nu toe aan de volgende fase voor mijn eigen online marketing. Binnenkort komt er een blogsectie op de website, ga ik aan de slag met het verbeteren van de SEO en begin ik met e-mailmarketing en adverteren op Social Media. Spannend!

Hoe zijn de eerste ervaringen van jou en van je klanten? Is alles naar verwachting?

Ik vind het mooi dat je van elke klant weer iets nieuws leert. Denk je dat je het weet en een mooi verhaal hebt, krijg je ineens een vraag die je niet verwacht had. Zo groei je en dat maakt het ondernemerschap zo dynamisch.

Zijn er problemen waar je bij je start tegenaan liep en zo ja, hoe heb je deze overwonnen?

Ik vond het soms lastig om geduldig te zijn. Zeker als je een B2B product hebt kan het heel lang duren voordat je een overeenstemming bereikt en daadwerkelijk aan de slag kunt. Het duurde toch wat langer dan dat ik verwacht had. Je hebt dus wel doorzettingsvermogen en vertrouwen in jezelf nodig.

Waar kijk je het meeste naar uit en waar zie je met meeste tegenop?

Ik vind het heerlijk om nog verder te groeien, om nog meer mooie nieuwe dingen samen met klanten op te kunnen zetten en uiteindelijk misschien wel buiten de grens te gaan kijken! Tot nu toe zie ik nergens tegenop, eerst deze fase maar eens afronden!

Hoe zie je jezelf en je bedrijf over twee jaar?

Hopelijk heb ik dan ook opdrachten in het buitenland kunnen krijgen en ben ik zo gegroeid dat ik het misschien niet meer alleen aan kan maar een team van vaste medewerkers kan gaan bouwen.

Heb je tips voor andere starters?

Heb geduld en geloof ik jezelf. Ben ook niet te star maar luister naar je (potentiële klanten). Als flexibel blijft en doorzet, dan kom je er wel. 

Oh en zet vooral online marketing in voor je lead generation! Met een lage investering kun je al mooie resultaten behalen. Je mag uiteraard mij gerust bellen als je hier hulp bij nodig hebt.

Bewerkt: Woensdag 07 Juni 2017
Gepost: Woensdag 07 Juni 2017