persbericht

Alles wat u moet weten over bijtelling in 2016

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12506 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

bijtelling 2016

Als zzp’er, ondernemer of werknemer met een auto van de zaak is bijtelling waarschijnlijk geen vreemd onderwerp voor u. Wel is het allerminst leuk om er mee bezig te moeten zijn, of nog vervelender: het te moeten betalen. Vandaar dat wij hier alle belangrijke informatie over bijtelling in 2016 voor u op een rij hebben gezet.

Wat is bijtelling?
Het zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de zaak. De fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Afhankelijk van de CO2-uitstoot kan de bijtelling oplopen tot vijfentwintig procent van de cataloguswaarde van uw auto. Hierover vertellen wij u verderop meer.

Wanneer krijgt u bijtelling?
Rijdt u in uw zakelijke auto meer dan vijfhonderd kilometer privé? Dan krijgt u te maken met bijtelling. Rijdt u per jaar minder dan 500 kilometer privé, dan geldt de bijtelling niet. U zult het aantal kilometers dat u privé gereden heeft gereden, wel moeten bewijzen aan de Belastingdienst. Het is daarom noodzakelijk om een nauwkeurig opgestelde rittenregistratie te hebben wanneer u in een auto van de zaak rijdt.

In de rittenregistratie houdt u tot in detail bij welke kilometers u voor zakelijk gebruik aflegt, en welke kilometers u gebruikt voor privé doeleinden. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico op het opgelegd krijgen van een verzuim- en vergrijpboete van de Belastingdienst. Deze naheffingsaanslagen met boetes kunnen oplopen van veertig tot tachtig tot zelfs honderd procent van de na te heffen belasting. Dit zijn forse bedragen.

Hoeveel bedraagt de bijtelling?
Het algemene bijtellingspercentage in 2016 bedraagt vijfentwintig procent van de cataloguswaarde van uw auto. Dit betekent dat, wanneer u een auto met een cataloguswaarde van € 30.000,- heeft, u € 7.500,- per jaar, oftewel € 625,- per maand, zult moeten betalen. Wanneer uw wagen een lagere CO2-uitstoot heeft dan 106 gram per kilometer, dan kunt u in aanmerking komen voor een lager bijtellingspercentage.

Naast de algemene vijfentwintig procent bijtelling, zijn er nog drie andere categorieën bijtellingspercentages:

Zuinige auto’s (CO2-uitstoot = 51-106g/km): eenentwintig procent bijtellingspercentage;
Semi-elektrische auto’s (CO2 uitstoot = 1-50g/km): vijftien procent bijtellingspercentage;
Volledig elektrische auto’s (CO2 uitstoot = 0g/km): vier procent bijtellingspercentage.
U ziet dit ook duidelijk weergegeven in de afbeelding hieronder:

Youngtimers
Voor auto’s van vijftien jaar en ouder geldt de Youngtimer regeling. Het bijtellingspercentage is voor deze auto’s vastgesteld op vijfendertig procent van de dagwaarde, dit is de zogenaamde waarde in het economisch verkeer. Dit houdt in dat u bij een wagen die bijvoorbeeld vijftien jaar oud wordt op 15 juni, u de eerste vijf maanden uitgaat van de cataloguswaarde en de maanden die overblijven van de dagwaarde.

Afhankelijk van de CO2-uitstoot kan ook dit percentage lager uitvallen:

 

Geldigheidsduur verlaagde bijtelling
Het vaststellen van het bijtellingspercentage gebeurt op de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam van de gebruiker wordt gezet. Dit percentage blijft zestig maanden geldig en gaat in op de eerste dag van de volgende maand na de ingebruikname. Laat u bijvoorbeeld op 4 juni een nieuwe bedrijfsauto of auto van de zaak op uw naam zetten, dan gaat de periode van zestig maanden vanaf 1 juli van start. Na afloop van de zestig maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld volgens de dan geldende regels.

Auto met kenteken van voor 1 JULI 2012
Wanneer het kenteken van uw auto van voor 1 juli 2012 is, betekent dit dat uw auto onder de oude regeling valt. Onder de oude regeling gold een onbeperkte geldigheidsduur van het verlaagde bijtellingspercentage. Deze regeling stopt op 31 december 2018. Op dat moment wordt het bijtellingspercentage opnieuw berekend volgens de dan geldende regels.

Hoe voorkomt u bijtelling?
U begrijpt wel dat u een hoop geld kunt besparen door bijtelling te voorkomen. Maar hoe doet u dat? Door te zorgen voor een sluitende rittenregistratie. Een sluitende rittenregistratie creëert u op twee manieren: handmatig, middels het heel nauwkeurig opschrijven van ieder gereden rit. Of u laat uw autoritten automatisch registreren. Dan doet een black box, welke op gps (global positioning system) werkt, dit voor u.

Komt het met handmatige rittenregistratie nog vaak voor dat u ritten vergeet te registreren, u kent het wel: ‘Nog even snel een boodschapje tussendoor’, met een automatisch systeem bent u altijd verzekerd van een sluitende rittenregistratie. Wilt u geen bijtelling betalen in 2016? Dan is het te adviseren gebruik te maken van een black box van een door de Belastingdienst geregistreerd keurmerk.

Bron & informatie:
RouteVision
Bewerkt: Maandag 18 Juli 2016
Gepost: Maandag 18 Juli 2016