persbericht

1 op 5 werkgevers twijfelt over aannemen ZZPers na einde VAR

Tentoo start campagne om werkgevers in te lichten over bedrijfsrisico’s

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12506 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de modelovereenkomsten die de VAR op 1 mei vervangen. Uit een rondgang van HR-dienstverlener Tentoo blijkt dat veel werkgevers bang zijn voor eventuele bedrijfsrisico’s. Bijna een op de vijf opdrachtgevers geeft aan minder snel zzp'ers in te huren wanneer de VAR vervangen wordt door de modelcontracten van de wet DBA. Tentoo start daarom een campagne waarin werkgevers worden voorgelicht over de veranderende wetgeving.

Criterium gezagsverhouding
Met name de definitie van gezagsverhouding roept vragen op. Dit criterium, dat mede bepaalt of een opdrachtnemer zzp’er of werknemer is, is nog erg onduidelijk en voor veel interpretaties vatbaar. “De scheidslijn tussen wel of geen gezagsverhouding is erg dun: wanneer telt iets als instructie van de opdracht en wanneer als instructie over hoe de opdracht moet worden uitgevoerd? Die onduidelijkheid is het grootste probleem”, stelt Paul den Ronden, directeur van Tentoo.

 

Er zijn daarbij ook praktische bezwaren tegen het gezagsverhoudingcriterium, vertelt Maria Lewanski, directeur van de muziekacademie in Den Haag. “Denk aan orkesten. Als je in een orkest speelt, dan moet je onderdanig zijn aan de dirigent en elke aanwijzing opvolgen. Kun je daardoor niet meer als zzp’er in een orkest met dirigent spelen?” aldus Lewanski.

Grote onduidelijkheid
Lewanski maakt zich er daarnaast ook zorgen over dat de bewijslast voor het zzp-schap bij de opdrachtgever komt te liggen: “Moet ik echt harde bewijzen hebben dat een zelfstandige drie opdrachtgevers heeft? En wat als dat aantal van drie opdrachtgevers gedurende het jaar verandert? De belastingdienst kan aan het einde van het jaar oordelen dat wij 32 procent premie moeten betalen over het loon van een muziekdocent, dus vraag ik me af hoe we dit risico kunnen voorkomen. Moeten wij in de praktijk alle andere werkzaamheden van zzp’ers bijhouden?" De nieuwe wetgeving zorgt voor veel onzekerheid bij opdrachtgevers.


Ondernemerschap mogelijk maken
“De onzekerheid die ontstaat door het invoeren van modelcontracten heeft vergaande gevolgen voor werkgevers”, stelt Den Ronden. “We zien het dan ook als onze opdracht om werkgevers hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Uiteindelijk streven we ernaar om ondernemers, zoals Maria Lewanski, zorgeloos te laten ondernemen.”

Gratis seminars voor werkgevers
Tijdens twee gratis seminars eind maart geeft Tentoo tekst en uitleg over de wet DBA. Werkgevers krijgen antwoord op de volgende vragen: Waarom wordt de VAR afgeschaft? Wat houdt de wet DBA in? Wat zijn modelovereenkomsten en hoe werkt dit in de praktijk? Wat zijn de risico's van het inhuren van zzp'ers? Hoe kan ik voortaan zorgeloos een zzp'er inhuren? Meer info over deze seminars vind je via de site van Tentoo.

Bron & informatie:
https://www.tentoo.nl
Bewerkt: Donderdag 10 Maart 2016
Gepost: Donderdag 10 Maart 2016