blog

Ontslag via vaststellingsovereenkomst

Eenvoudig afscheid nemen van werknemers

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Edwin van Jaarsveld
starter
Amsterdam, Noord-Holland

Rechtshulp
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12587 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je als werkgever afscheid wilt nemen van een werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de niet goed functionerende werknemer, een verstoorde arbeidsrelatie, of onvoldoende werk of inkomsten.

Veel werkgevers denken dat ontslag alleen mogelijk is via de rechter of het UWV. Dat is echter een misvatting. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan ook onderling worden afgesproken. Er wordt dan gesproken over ‘ontslag met wederzijds goedvinden’.

Hoe gaat ontslag met wederzijds goedvinden in zijn werk?

Je kan als werkgever aan werknemer vertellen waarom je afscheid van hem of haar wilt nemen. Zeg daarbij dat je voorkeur uitgaat naar een onderlinge regeling in plaats van een voor beide partijen  vaak vervelende en kostbare  procedure bij de rechter of het UWV. Vertel daar bij ook dat werknemer met een ontslagregeling recht behoud op een ww-uitkering.  Geef daarbij aan in hoeverre je werknemer financieel wilt compenseren ( ontslagvergoeding ) en wat je hem/haar nog verder aanbiedt om het ontslag minder zwaar te maken.

En dan…

Gun werknemer een redelijke termijn om over de geboden ontslagregeling na te denken. In veel gevallen zal de werknemer de aangeboden ontslagregeling accepteren, of een tegenvoorstel doen voor een voor hem/haar betere regeling  ( bijvoorbeeld hogere ontslagvergoeding). Dat laatste kan tot onderhandeling leiden

Het is zelden dat werkgever en werknemer er niet onderling uitkomen.

Goede vastlegging van de ontslagregeling

Als werkgever en werknemer een akkoord bereiken over het einde van de arbeidsovereenkomst, is het zaak de ontslagregeling goed ‘zwart-op-wit’ vast te leggen. Dat gebeurt dan in een vaststellingsovereenkomst.  

Wat kan in een vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd?

Werkgever en werknemer zijn geheel vrij in het maken van afspraken. Dat betekent dat een vaststellingsovereenkomst allerlei onderwerpen kan bevatten rond het vertrek van een werknemer. De belangrijkste onderwerpen in een beëindigingsregeling zijn meestal de volgende:

Voordelen vaststellingsovereenkomst

De voordelen van een ontslag met wederzijds goedvinden zijn groot. Partijen kunnen het ontslag snel en goedkoop regelen. Een regeling binnen enkele dagen is mogelijk en soms zelfs binnen enkele uren. Hulp van een arbeidsrecht advocaat is niet altijd nodig, maar kan wel verstandig zijn

 
Bewerkt: Woensdag 09 Oktober 2019
Gepost: Vrijdag 04 Oktober 2019