persbericht

Wat is SharePeople?

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12250 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Een platform waar (zelfstandige) ondernemers risico’s delen. In eerste instantie richt SharePeople zich op zelfstandigen zonder personeel die zich willen indekken tegen het risico op langdurige ziekte. “Maar 22 procent van de zzp’ers zich heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid”, licht medeoprichter Cosmas Blaauw toe. “Ze denken, ik word nooit ziek, begrijpen product niet of stellen het uit. Mensen zijn zich niet bewust van het risico.”

sharepeople

Bij SharePeople betalen zelfstandigen een tientje per maand om de basiskosten van de startup te dekken, waaronder een arbodienstverlener. Daarboven loopt het bedrag op al naar gelang het aantal zieken in het netwerk. SharePeople verwacht dat nooit meer dan 5 procent van alle deelnemers tegelijk ziek zullen zijn, wat zou neerkomen op een maandbedrag van zo’n 100 euro. Het gemiddelde maandbedrag ligt naar verwachting op ongeveer 40 euro. Dat geld storten deelnemers op een eigen Bunq-rekening, waarna het vervolgens rechtstreeks wordt verdeeld over de zieken. “De claims zijn perfect in balans met de betalingen die deelnemers doen.” 

Een van de dingen die SharePeople radicaal anders maakt dan een verzekeraar (of broodfonds), is dat deelnemers het gedeelte van het maandbedrag dat niet nodig was voor zieken, terugkrijgen. Als onderdeel van het voorkomen van ziekte spoort SharePeople mensen wel aan om dat geld te gebruiken om gezond en effectiever te ondernemen. “Vaak overkomt een ziekte je, daar valt niets aan te doen. Maar, we kunnen er wel aan werken om een burn-out te voorkomen,” aldus Blaauw

Wat de dienst ook anders maakt dan een verzekeraar is dat verzekeren letterlijk persoonlijk wordt: iemand die ziek is kan zien van wie hij of zij geld krijgt. Andersom kan een groep betalers zien hoe zij iemand helpen die bijvoorbeeld van zijn fiets is gevallen. Behalve het basisbedrag van 10 euro gaat al het geld gaat rechtstreeks van degene die doneert naar degene die ziek is. Blaauw: “Mensen geven liever geld aan iemand die ziek is, dan aan een verzekeraar.”

SharePeople keert maximaal 2 jaar geld uit, analoog aan hoe dat bij werknemers gaat. “Als je langer dan 2 jaar ziek zou zijn dan houd je bedrijf ook op te bestaan.”

Wie zitten erachter?

Initiatiefnemer Blaauw was als zzp’er niet tevreden met het aanbod. “Een arbeidsongeschiktheidsverzekering betekent dat ik geld kwijt ben als ik ziek ben. Ik wilde de motivatie dat als ik gezond ben, dat ik geld overhoud.” Mede geïnspireerd door de deeleconomie, waar mensen samenwerken via netwerken, bedacht Blaauw vorig jaar het idee voor een nieuw platform. Hij haakte compagnon Rutger Abbink aan, een expert op het gebied van online betaalsystemen. “Zo zijn we ook bij Bunq terechtgekomen. Een andere bank kan dit op dit moment nog niet, met die toegang tot bankgegevens van een derde via een API.” Eind vorig jaar sloot de derde medeoprichter en techie Ernst Nolte zich aan, waarna SharePeople afgelopen januari officieel werd opgericht. Kort daarna werd het bedrijf uit 400 aanmeldingen gekozen voor een nieuwe lichting van 10 bedrijven bij Startupbootcamp.

“We doen dit ook echt met een netwerk van zzp’ers, die met ons meedenken”, benadrukt Blaauw. “Het is ook van hun.” Bovendien kunnen deelnemers vanaf deze maand ook investeren in SharePeople via www.leapfunder.com. 

Wie zitten er op SharePeople te wachten? 

SharePeople richt zich op een groep van ongeveer 300.000 zelfstandige ondernemers die nog niks hebben geregeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid. De groep mensen voor wie het zzp-bestaan geen hoofdinkomen is, of 65 plussers die ondernemen ‘erbij’ doen, kunnen de dienst links laten liggen.

Op termijn wil de startup zijn dienstverlening uitbreiden naar (startende) bedrijven en hun werknemers. “Sinds we met Startupbootcamp hebben meegedaan zien we dat andere startups ook worstelen met arbeidsongeschiktheid. We moeten hiervoor nog een aantal fiscale hobbels nemen, maar een basisdekking zou zeer goed kunnen.”

Wat is het verdienmodel? 

Deelnemers betalen 10,75 euro per maand (of 10 euro op jaarbasis) en een registratiefee van 150 euro, waarvan SharePeople kosten zoals de arbodienstverlener en de techniek van betaalt. 

Hoe ver is SharePeople?

Het platform ging 20 juli officieel live. Daarvoor werd er twee maanden getest met een groep van 40 zzp’ers. Die groep moet nu zo snel mogelijk groeien om een kritische massa te bereiken. 

Uit de eerste testfase bleek volgens Blaauw dat zijn nieuwe concept soms nog wat uitleg behoeft. Bijvoorbeeld om deelnemers te laten beseffen dat hun maandbedrag geen betaling is, maar een reservering die je deels terug kunt krijgen. “Je moet het iedere maand inleggen, voor het geval dat. Maar als er weinig mensen ziek zijn dan is dat geld aan het einde van de maand weer van jou.” Maar de grootste uitdaging is volgens Blaauw om onverzekerde mensen bewust te maken dat ze een risico lopen en dat daar makkelijk iets aan te doen is. SharePeople mikt binnen een jaar op enkele duizenden deelnemers. “Dan kunnen we via het netwerk allerlei diensten aanbieden en tips geven, op het gebied van work-life-balance en investeren in jezelf.”

Bron & informatie:
sharepeople.nl
Bewerkt: Donderdag 24 Augustus 2017
Gepost: Donderdag 24 Augustus 2017