blog

Voorkom de risico’s van een eenmanszaak naast BV

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Rick Schmitz
starter
Amsterdam, Noord-Holland

One-stop-shop voor al je zakelijke dienstverlening
nog geen bedrijf toegevoegd

Persoonspagina:
Rick Schmitz
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12583 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Het aantal ondernemers blijft groeien. Het lijkt soms of iedereen besmet is met het ondernemersvirus. Er zijn ook veel ondernemers die het niet bij één onderneming kunnen houden, maar verschillende bedrijfjes naast elkaar hebben lopen. Op zich is dit geen probleem natuurlijk. Toch zijn er risico’s aan verbonden wanneer een ondernemer een BV heeft en daarnaast een eenmanszaak opzet of omgekeerd.

Laten we een voorbeeld nemen uit de praktijk. Robin heeft een cosmetica bedrijf. Het is een goedlopend bedrijf waarin ze fulltime werkt. Ze heeft voor dit bedrijf de rechtsvorm BV gekozen. Hierdoor is ze niet privé aansprakelijk en heeft ze bovendien een fiscaal voordeel vanwege de hoge omzet die haar bedrijf maakt. Robin besluit in haar vrije tijd haar creatieve kant meer te gaan ontplooien en een kleine webshop te openen waarin ze haar zelfgemaakte sieraden verkoopt. Gezien de beperkte geschatte verkoop besluit ze voor de webshop een eenmanszaak op te richten. Over het kleine bedrag dat ze met haar tekeningen verdient moet ze natuurlijk wel inkomstenbelasting betalen (box 1).

So far so good. Maar wat gaat er gebeuren als Robin opeens doorbreekt en heel veel gaat verkopen in haar webshop? Of wanneer een klant opeens aan een scherpe hoek aan haar armbanden zich ernstig bezeerd en een claim neerlegt bij Robin?

 

Waar moet je op letten bij een eenmanszaak naast een BV?

Het voordeel wat je hebt van een eenmanszaak houden naast je BV is dat je van beide entiteiten kan genieten van de fiscale voordelen. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

·         Wanneer je een eenmanszaak hebt, kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Een voorwaarde is wel dat je voldoet aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren per jaar. Voor Robin is het behalen van dit criterium naast haar BV vrijwel onmogelijk.

·         Mocht Robin besluiten haar cosmetica BV op een laag pitje te zetten, dan zal hoogst waarschijnlijk haar omzet dalen. Ze heeft echter wel nog steeds te maken met het DGA-loon. Dit betekent dat ze zichzelf een salaris van €45.000 moet uitkeren. Dit wordt hetzelfde belast als inkomsten uit de eenmanszaak. Indien zij meer dan €45.000 euro vrijgevallen vermogen heeft in de BV (winst) dan is het hebben van een BV pas fiscaal voordelig. Anders maakt het fiscaal niks uit. (Dit staat los van eventuele aansprakelijkheid).

·         Met een eenmanszaak heb je te maken met persoonlijke aansprakelijkheid, terwijl je met een BV als rechtsvorm privé bent beschermd. De onderneming is dan aansprakelijk. De claim van de klant die zich ernstig heeft gesneden aan haar armband zal dus privé bij haar worden verhaald.

 

Misbruik wordt bestraft

Het is belangrijk dat voor de buitenwereld een duidelijk verschil zichtbaar is tussen de BV en de eenmanszaak. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt er gesproken over vereenzelviging van rechtspersonen. Mocht Robin bijvoorbeeld besluiten om vanuit de BV  haar sieraden in te kopen, zodat ze aan haar cosmetica klanten een ‘speciale editie’ met haar sieraden kan aanbieden, dan kan dit worden gezien als vereenzelviging van rechtspersonen en kan ze hiervoor door de rechter worden bestraft.

 

Bron & informatie:
bvstarten.com
Bewerkt: Donderdag 17 Augustus 2017
Gepost: Donderdag 17 Augustus 2017