blog

De Winst en Verliesrekening up to date

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Linda Pavan
ondernemer
Heerlen, Limburg

Administratieve dienstverlening
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12468 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Hebt jij een up to date overzicht van je Winst- en Verliesrekening? Voor je onderneming kan dit het verschil maken tussen succes en falen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 318 bedrijven en/of instituties (uitgesloten eenmanszaken) in mei 2017 failliet zijn verklaard, de meeste hiervan met een totaal van 55 vielen in de detailhandel, gevolgd door de financiële dienstverlening en bouwbedrijven.

Het niet up to date houden van de boekhouding en hierdoor geen duidelijk overzicht op de Winst- en Verliesrekening kan een van de oorzaken zijn, doordat boekhoudingen niet met regelmaat bijgewerkt worden zijn ondernemers niet op de hoogte van wat nog betaald moet worden en wanneer,  maar ook wat de cashflow vooruitzichten zijn, zonder deze gegevens is het nemen van dagelijkse beslissingen niet mogelijk zonder dat je hierdoor risico’s loopt.

Begrijp je W&V

In een tijdperk waar we in real time op onze smartphones deze data kunnen lezen omdat we in een online softwarepakket werken, zou het mogelijk moeten zijn dat elke ondernemer hier slim mee omgaat. De Winst- en Verliesrekening is een opsomming van alle verkopen en kosten en laat over een bepaalde periode zien of het bedrijf winst of verlies heeft gemaakt.  Het probleem ontstaat echter door het niet begrijpen van de Winst- en Verliesrekening maar vooral omdat de ondernemer de boekhouding niet met regelmaat bijwerkt of laat bijwerken. 

1 keer per maand, kwartaal of jaar is te weinig

Niet alle ondernemers werken online, een groot aantal bedrijven brengen hun boekhouding slechts 1 keer per maand , per kwartaal of misschien wel 1x per jaar naar hun boekhouder en zijn totaal niet op de hoogte van hun actuele voortgang. Het jaarrapport wordt in sommige gevallen zelfs pas een heel jaar later opgesteld.

Deze manier van werken is riskant, als ondernemer moet je met regelmaat beslissingen nemen en niet op de hoogte zijn van deze cruciale actuele gegevens kunnen leiden tot faillisementen.

Bron & informatie:
Wigepa.nl
Bewerkt: Donderdag 20 Juli 2017
Gepost: Vrijdag 14 Juli 2017