blog

Zit je al met je gedachten op het strand?

Vergeet niet eerst je aangifte omzetbelasting in te dienen!!

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Linda Pavan
ondernemer
Heerlen, Limburg

Administratieve dienstverlening
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12465 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Elke ondernemer die BTW plichtig is moet per maand, per kwartaal of per jaar zijn/haar aangifte omzetbelasting indienen en heeft hier na afloop van deze periode 1 maand de tijd voor. Een groot aantal ondernemers berekenen zelf hun aangiftes of laten het door een boekhouder voor hun uitrekenen.

Ben jij een van die ondernemers die al in de eerste week je aangifte ingediend heeft of wacht jij tot het laatste moment? Uit ervaring weet ik dat dit vervelende klusje vaak uitgesteld wordt tot de laatste twee weken van de maand met het risico dat je je opeens beseft dat het al de 30e van de maand is en je de aangifte nog niet ingediend en/of betaald hebt. De Belastingdienst helpt een handje ze sturen je een email als de aangifte klaar staat en het is mogelijk om de BTW alert App te downloaden die een melding op je telefoon geeft dat je de aangifte nog in moet dienen daarnaast kan je via deze app een herinnering plaatsen in je agenda en vind je ook het betalingskenmerk terug voor de desbetreffende aangifte.

Het te laat indienen en betalen van de omzetbelasting kan erg vervelend uitpakken, heb je de aangifte niet ingediend dan ontvang je van de Belastingdienst een geschatte aangifte wat al meteen voor maagzuur zorgt op het moment dat je ziet wat hun schatting inhoud deze zijn uiteraard vaak veel te hoog, het enige wat je op dat moment te doen staat is alsnog zo snel mogelijk je aangifte omzetbelasting indienen en betalen is de aangifte door de Belastingdienst ontvangen dan zullen ze de geschatte naheffingsaanslag terugdraaien. Het enige wat wel overblijft is de boete die op deze aanslag vermeld staat je was immers te laat.  Genoeg ondernemers zijn hier vanzelf achter gekomen en hebben om deze reden besloten het toch uit handen te geven, maar het blijft een feit, lever jij de boekhouding niet op tijd aan dan kan ook jouw boekhouder deze boetes niet voorkomen je blijft zelf immers verantwoordelijk voor het op tijd aanleveren van de administratie en het indienen van de aangifte omzetbelasting.

Waar veel ondernemers ook geen rekening mee houden is dat als ze geen een tijdje niks in hun bedrijf gedaan hebben denken: ik heb geen omzet aan te geven dus ik hoef die aangifte ook niet in te dienen. Dat is niet correct als de Belastingdienst een aangifte voor je klaar zet ben je verplicht om die in te dienen ook als je niks hebt om aan te geven, in dit geval selecteer je het vakje niks aan te geven en verzend de aangifte.

Bron & informatie:
Wigepa.nl
Bewerkt: Donderdag 20 Juli 2017
Gepost: Woensdag 12 Juli 2017