blog

Urenregistratie beginnende ZZP’er

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Arjan Nieuwbeerta
ondernemer
Groningen, Groningen

Online marketing

Bedrijf: Appwiki
Lid: Arjan Nieuwbeerta
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12465 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Urenregistratie beginnende ZZP’er

Waar blijft de tijd toch? Als zelfstandig ondernemer vraag je jezelf dit vast vaak af. Als je als zelfstandig ondernemer op uurbasis werkt, is het van belang dat je elke bezigheid kunt verantwoorden aan je opdrachtgevers. Je ontkomt daarom eigenlijk niet aan het fenomeen urenregistratie. Ondanks het feit dat urenregistratie niet in alle gevallen verplicht is, is het zeker handig om bij te houden. Op deze manier kun je als ZZP’er eenvoudig aantonen dat je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Maar hoe houd je urenregistratie goed bij? In dit blog krijg je antwoord op deze vraag.

 

Wat is urenregistratie en waarom is het handig om bij te houden?

Urenregistratie voor een ZZP’er omvat een up-to-date urenoverzicht dat wordt bijgehouden door een ZZP’er. De urenregistratie bijhouden is niet verplicht, maar wel erg handig om te doen. Als ZZP’er kun je de gewerkte uren bijhouden met betrekking tot twee redenen. De eerste reden omvat het bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat je meer hebt gewerkt dan het urencriterium van 1225 uur in een kalenderjaar. Wanneer aan dit urencriterium wordt voldaan, kom je als ZZP’er in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan is het bijhouden van de gewerkte uren verplicht. Beide aftrekposten kunnen van de gemaakte winst worden afgetrokken, waardoor je minder belasting betaald. De tweede reden omvat het kunnen verantwoorden van de gewerkte uren aan je opdrachtgevers. Als je als ZZP’er op uurbasis werkt, dan is het belangrijk om deze uren te kunnen verantwoorden. Dit voorkomt eventuele problemen met je opdrachtgevers. Om de verantwoording eenvoudig aan te kunnen tonen, kan het handig zijn de urenregistratie op te delen in verschillende taken. Hierbij is het van belang helder uit te leggen wat deze taken inhouden.

 

Hoe kun je de urenregistratie bijhouden?

Er zijn vele verschillende manieren om je uren te registreren. Een makkelijke manier om dit te doen is in een Excel-bestand. Er zijn gratis templates te downloaden voor het bijhouden van je urenregistratie. Deze kun je vervolgens in Excel laden en je kan direct aan de slag. Een groot voordeel van Excel (of Numbers) is dat het op de meeste pc’s en laptops geïnstalleerd is. Als je beginnend ZZP’er bent is urenregistratie in Excel vaak nog goed te doen. Maar wanneer je aan meerdere projecten werkt, kun je al snel het overzicht kwijtraken en zelfs gewerkte uren vergeten te registreren. Dat is natuurlijk zonde van je gewerkte uren.

 

Snel en makkelijk uren registreren met software

Wil je liever niet de gewerkte uren handmatig bijhouden, dan biedt urenregistratie software de uitkomst. Je hebt al een softwarepakket voor een paar euro per maand. De euro’s heb je vaak snel terugverdient met het oog op de tijdwinst. Alle urenregistratie software werkt met behulp van een online dashboard en een mobiele app. Dit maakt het mogelijk om vanaf elke locatie en met vrijwel elk apparaat je uren te registreren.

 

Investeren in urenregistratie software

Het registreren van je uren is wellicht niet de leukste bezigheid. Toch is het wel belangrijk dat het (goed) gebeurt. Ten eerste om bij de Belastingdienst aan te kunnen tonen dat je in aanmerking komt voor zelfstandigen- en startersaftrek. Daarnaast is urenregistratie software ook handig voor inzicht in de door jouw gewerkte uren. Urenregistratie software biedt dan een logische en eenvoudige oplossing.

 

Zoek en vind de beste urenregistratie software op Appwiki.

 
Bewerkt: Dinsdag 11 Juli 2017
Gepost: Vrijdag 07 Juli 2017