blog

Van hopeloze start naar tien yoghurtwinkels

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12493 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Wouter Staal

Toen Wouter Staal in 2012 zijn eerste Yoghurt Barn opende, bleef het de eerste maanden akelig stil in de zaak.

Hoe is het idee ontstaan voor een yoghurtconcept?

Ik werkte als marketing directeur bij Philips, mijn vrouw was fysiotherapeut in Amsterdam. In 2011 maakte we met onze dochter van zes maanden een rondreis door Andalusië in Spanje. Daar viel ons op hoe druk het vaak was in de kleine winkeltjes die frozen yoghurt verkochten. Zo is het idee gaan leven. Eenmaal thuis ontdekten we dat Nederlanders ieder jaar gemiddeld 38 liter yoghurt consumeren. Dat is heel veel. Opvallend genoeg bestond er nog helemaal geen horecaconcept dat hierop inspeelde.

In het najaar van 2012 ging de eerste Yoghurt Barn open, in Utrecht. Maar het liep niet meteen storm.

Sterker nog, het was een drama. Ik herinner me nog dat het die eerste maand heel koud was, met veel regen. Bovendien snapte het publiek ons concept nog niet helemaal. Ze dachten meer aan ijsjes dan aan verse yoghurt. Er waren dagen dat er niet meer dan twintig mensen in de zaak kwamen. Dan praat je dus over een omzet van ongeveer 150 euro, veel te weinig om alle kosten te dekken natuurlijk. Soms ging ik zelf maar voor het raam zitten, om aan mensen die voorbij liepen te laten zien dat er wel degelijk gasten waren.

Vanaf welk moment begon het wél te lopen?

Dat was de eerste maandag in de kerstvakantie. Ik zat thuis achter mijn laptop toen een medewerker me appte. Of ik toch maar even snel langs wilde komen, de zaak zat namelijk tjokvol en ze konden de drukte niet aan. Wow! Ik wist niet wat ik las. Die hele vakantieperiode is het druk gebleven en ook daarna bleven klanten terugkomen. Ik denk dat mensen gewoon even de tijd nodig hadden om ons te leren kennen.

Terugkijkend op die eerste periode, welke fouten heb je toen gemaakt?

Oh, heb je even? Toen we begonnen hadden we allebei nul horeca-ervaring. De eerste maanden reden we bijvoorbeeld steeds heen en weer naar de groothandel om daar onze producten te halen. Nu weet ik: dat is verkeerde zuinigheid. Bovendien kozen we te makkelijk voor bepaalde leveranciers, waardoor we in het begin veel te duur uit waren. Dat zijn echte beginnersfouten.

Er zijn inmiddels tien Yoghurt Barns in Nederland. Wat kunnen mensen verwachten die voor de eerste keer binnenkomen?

Een warm en gezellig pand waar je op ieder moment van de dag kunt gaan zitten. Je loopt waarschijnlijk meteen tegen de grote bar aan waar je naast koffie, thee en allerlei kleine traktaties ons yoghurtfeestje vindt. Verschillende soorten biologische yoghurt in ware melkbussen met tientallen toppings waaruit je kunt kiezen. Denk aan bessen, mango, kiwi, granaatappel, maar ook noten en guilty pleasures als bastognekoeken en chocolade. We doen veel met seizoenspecials zodat ook vaste klanten steeds weer worden verrast met nieuwe smaken.

Je bent van meewerkend voorman nu directeur geworden, met 150 medewerkers. Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er tegenwoordig uit?

Dat is heel wisselend. Het is vooral belangrijk dat ik de juiste mensen op de juiste plekken zet. Omdat we steeds groter worden, komt er nu ook meer structuur in het bedrijf. Iedere woensdag overleggen we met het management team en om de zes weken zitten we met alle managers om tafel. De ene dag ben ik op pad om nieuwe locaties te bekijken, de volgende dag staat weer in het teken van de administratie en betalingen verwerken. En natuurlijk probeer ik regelmatig in de winkels te komen.

Welke tips heb je voor mensen die dromen van een soortgelijke carrièremove?

Heb je een idee, wees dan niet bang om dat met andere mensen te delen. Ze gaan het heus niet stelen. Zo ontdek je of ze jouw enthousiasme delen en kun je je droom gaan aanscherpen. O ja, en wacht vooral niet te lang. Het is ook gewoon een kwestie van doen.

Bewerkt: Vrijdag 14 April 2017
Gepost: Vrijdag 14 April 2017