tutorial

Alles wat je moet weten over urenregistratie

Post en deel ook jouw tutorial. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Pauline van Putten
adviseur
Groningen, Groningen

Vergelijksite
nog geen bedrijf toegevoegd

Persoonspagina:
Pauline van Putten
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12501 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Als ondernemer wil je je bedrijf zo snel mogelijk tot een groot succes maken. Hierdoor ben je voornamelijk gefixeerd op uitvoeren van zaken waarmee je (meer) inkomsten genereert. Logisch, maar zoiets als de urenregistratie wordt hierdoor vaak vergeten. Een goede urenregistratie is van belang om geen inkomsten mis te lopen, maar het kan ook handig zijn om inzicht in je werkzaamheden te krijgen. Heb jij je urenregistratie nog niet helemaal op orde of wil je hier gewoon wat meer over te weten te komen? Dit artikel vertelt je wat je allemaal moet weten over urenregistratie.

Wat is urenregistratie?

Urenregistratie is het overzicht waarin je gewerkte uren als werknemer of ondernemer worden vastgelegd. Je geeft hierin precies aan wat je wanneer, waarom en hoe lang hebt gedaan. Het bijhouden van een goede urenregistratie is dus van belang voor zowel werknemers als ondernemers.

Waarom is het handig om bij te houden?

De urenregistratie bijhouden als zzp’er  is belangrijk voor de Belastingdienst en je klanten. Voor de Belastingdienst dien je te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur wanneer je in aanmerking wilt komen voor zelfstandigen- en startersaftrek. Heb je minimaal 1225 uur of meer gewerkt in een jaar dan heb je hier recht op. Wil je hier aanspraak op kunnen maken? Dan moet je je uren dus verplicht bijhouden. De zelfstandigenaftrek voor 2017 bedraagt 7280 euro en de startersaftrek 2123 euro. Deze bedragen kun je vervolgens van je winst aftrekken, wat als resultaat heeft dat je minder belasting hoeft te betalen. Wanneer je werkt voor een opdrachtgever is het verstandig om je uren nauwkeurig bij te houden om vervelende discussies te voorkomen. Daarnaast is het ook handig om vervolgens een inschatting te kunnen maken voor vervolg of andere projecten.

Welke uren moet je bijhouden?

Welke uren je bij moet houden, klinkt misschien wel simpel maar het is meer dan alleen de uren voor het geleverde werk. Ook dien je de uren te verantwoorden die je besteedt aan je administratie, het maken van offertes en reistijden. Ook is het belangrijk dat je de uren noteert voor het opzetten van je bedrijf, de acquisitie, onderhouden van de website, werkgerelateerde inkopen, cursussen en kantooronderhoud. Let er wel op bij het invullen van deze uren, dat zij wel in verhouding tot elkaar staan wanneer je deze bij de Belastingdienst wilt gaan verantwoorden.

Hoe kun je je uren bijhouden?

Je kunt je uren op verschillende manier bijhouden. Dit kan op papier, in een Excel-bestand of met urenregistratie software. Omdat alles tegenwoordig gedigitaliseerd is, is het wel aan te raden om het sowieso op je pc of laptop bij te houden. Het voordeel aan Excel is dat je het vaak gratis bij de aanschaf van je computer erbij krijgt en direct aan de slag kunt. Wanneer je als ondernemer net bent begonnen is het nog wel prima bij te houden in een Excel-sheet, maar wanneer je steeds meer projecten en opdrachten binnen krijgt, kan het op een gegeven onoverzichtelijk worden.

Wat kan ik met urenregistratie software?

Wordt je bedrijf steeds groter en wil je niet meer je uren handmatig bijhouden, dan kun je  ook urenregistratie software overwegen. Al vanaf enkele euro’s per maand kun je gebruik maken van een urenregistratiepakket. Het voordeel aan online urenverantwoording is dat je snel en doeltreffend je gewerkte uren bij kunt houden. Je kunt handmatige handelingen automatiseren en het programma aan andere systemen koppelen. Daarnaast kun je de uren op elk moment en waar je maar wilt bijhouden (zolang je maar internetverbinding hebt). Hierdoor vergeet je nooit meer uren te noteren en zorg je dat je urenverantwoording altijd actueel is.

 

 
Bewerkt: Woensdag 08 Maart 2017
Gepost: Dinsdag 28 Februari 2017