tutorial

Zo help je Google met het vinden van jouw pagina

Post en deel ook jouw tutorial. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Berry ten Hoven
ondernemer
Zwolle, Overijssel

Tekstschrijver
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12225 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Als je Google een handje helpt om jouw pagina’s goed te vinden, kan dat er zomaar voor zorgen dat je twee keer zoveel klanten krijgt via je website. Dat zoekmachinevriendelijk schrijven lijkt erg ingewikkeld, maar er is nu een tool waarmee dat makkelijk wordt.

Webtexttool

Sinds kort schrijf ik mijn verhalende SEO-teksten in Webtexttool. Een superhandige tool waarbij je je teksten optimaliseert terwijl je schrijft. Hierdoor gaat het schrijven van zoekmachinevriendelijke teksten makkelijker en sneller. In deze blog deel ik graag mijn ervaring over de tool met jou.

Zoektermenoverzicht

Wat ik super vind bij Webtexttool is het zoektermenoverzicht. Voordat je een pagina aanmaakt, voer je een zoektermidee voor de pagina in. Het programma toont meteen hoe goed de zoekterm in Google scoort en geeft eronder een lijst met suggesties. Bij deze suggesties worden de beste zoektermen bovenaan getoond. Daarna schrijf je een pagina of blog gebaseerd op jouw gekozen term.

Ik hou erg van de visueel simpele weergave in Webtexttool. In de kleuren groen, geel en rood geeft de tool overzichtelijk weer hoe het zoekvolume is op de term, hoe groot de concurrentie op de term is en wat dan de overall score is. Een lage concurrentie is erg belangrijk om te scoren op een zoekterm.

Groene balken

Waar de veel gebruikte plugin van Yoast achteraf tips geeft, adviseert Webtexttool je al tijdens het schrijven. In plaats van de groene stoplichtjes van Yoast, zie je aan de rechterzijde van het scherm balkjes die groen worden. Als je de instructies volgt, klappen tekstonderdelen in als aan alle SEO-regels is voldaan. Daar hoef je dan niet meer naar om te kijken.


Webteksttool leidt je tijdens het schrijven door de volgende tekstonderdelen:

Paginatitel en -omschrijving 

De paginatitel en -omschrijving van de pagina wordt getoond in Google als er op jouw zoekterm wordt gezocht. De balken van de titel en de omschrijving kleuren groen als je de gekozen zoekterm en genoeg woorden gebruikt.

Heading / Kopjes

Dit is erg belangrijk. Webtexttool adviseert je over het aantal koppen, het aantal woorden in deze koppen en het aantal zoektermen in de koppen.

Content

Webtexttool schrijft minimaal 400 woorden per pagina voor. Mijn ervaring is dat je met 300 woorden ook de 100 procent optimalisatiescore kunt bereiken als je de overige adviezen opvolgt.

Je krijgt advies over het aantal zoektermen en waar je deze schrijft. Verder krijg je bij dit onderdeel suggesties over interne links en afbeeldingen.

Overig

Webtexttool adviseert je hier om regels met de zoekterm erin vetgedrukt en cursief te maken.

Alles in één keer klaar

Voor mij als tekstschrijver is het superhandig dat ik na het schrijven mijn verhalende SEO-teksten met alle koppen en linkjes in zijn geheel als codebestand kan exporteren naar de mail of Word. Een klant kopieert de codes in zijn pagina’s en alles is in één keer klaar.

Bewerkt: Maandag 31 Oktober 2016
Gepost: Maandag 31 Oktober 2016