persbericht

Winnaars Ambitie 2020 Challenge bekend gemaakt

Ioniqa, Scoort en SUR+ meest duurzaam innovatieve ideeen

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12493 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

ambitie 2020

Drie innovatieve ondernemers hebben de Ambitie 2020 Challenge gewonnen: Tonnis Hooghoudt van Ioniqa, Fiona Jongejans van SUR+ en Jeroen Kroese, bedenker van de Scoort-formule.  MVO Nederland helpt de winnaars hun business idee te realiseren. Ioniqa werkt aan hoogwaardig hergebruik van plastic, SUR+ gaat voedselverspilling tegen en Scoort helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Doelstelling van de Ambitie 2020 Challenge is ondernemers te stimuleren om met plannen te komen die bijdragen aan een klimaatneutrale wereld zonder afval, waarin ieder talent telt.

De drie winnaars kregen de mogelijkheid aandacht te vragen voor hun project op het hoofdpodium in het plenaire programma van het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland. Aan dit jaarlijks terugkerende congres nemen ruim 750 MVO-koplopers deel. Oneplanetcrowd biedt de drie winnende ondernemers een workshop crowdfunding aan en MVO Nederland faciliteert voor hen een expertsessie. Ook Stichting DOEN biedt ondersteuning aan. Alledrie de winnaars zijn door naar de volgende ronde voor de Ambitie 2020 Challenge Award die op 28 juni wordt uitgereikt.

De jury maakt de keuze voor drie heel diverse winnaars omdat zij de voorstellen economisch gezond acht, ze ze een goede kans geeft om groter te groeien en om anderen te inspireren. Daarmee dragen de winnaars bij aan een circulaire en inclusieve economie.

Ioniqa
Ioniqa, een spin-off van de TU Eindhoven, heeft een innovatieve techniek ontwikkeld waarmee het PET-plastic kan recyclen tot de oorspronkelijke grondstof. Tot nu toe kon PET alleen in dezelfde kleur worden hergebruikt. Het bedrijf heeft als enige partij wereldwijd het proces in handen om op een energie- en kostenefficiënte manier kleur uit PET te halen. Dat maakt de weg vrij voor een volledig circulaire PET-kringloop, waarbij PET eindeloos wordt hergebruikt.

SUR+
Het project SUR+ wil een eind maken aan voedselverspilling en voedselarmoede door het verbeteren van de samenwerking in de keten. In de eerste fase richt SUR+ zich met een intelligent digitaal platform op de verbinding tussen telers die een overschot hebben en lokale voedselbanken. Zij hebben namelijk moeite om voldoende verse groente en fruit te krijgen. Het platform geeft inzicht in de beschikbaarheid van voedsel dat tekorten bij de voedselbanken kan wegnemen. Als SUR+ eenmaal is gelanceerd kunnen ook producenten mee gaan doen met het platform en in latere fases ook transportbedrijven en vrijwilligersorganisaties.

Scoort  
Scoort pakt de werkloosheid aan door middel van een bedrijvencompetitie. De organisatie zet een netwerk van bedrijven in om werk te zoeken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de regio Deventer kwamen op deze manier al 300 mensen aan een baan. Initiatiefnemer Sallcon wil de formule landelijk gaan uitrollen. 

Jury
De jury van de Ambitie 2020 Challenge bestaat uit zeven leden. Voorzitter is ondernemer en trendwatcher Tony Bosma. Daarnaast nemen deel: teammanager Daphne Pit van Stichting Doen, Martin Lok van het ministerie van Economische Zaken, ontwerper Bas Luiting, hoofd Informal Investment Services Hugo Westerink van ABN AMRO, Business Developer Sustainability Debbie Rooms van Rabobank International en managing partner Coenraad de Vries van Start Green Venture Capital. De jury kijkt zowel naar ideeën die zich in het beginstadium bevinden als naar ideeën die het stadium hebben bereikt om te worden opgeschaald.

Aanmelden voor de tweede ronde
Inmiddels is een tweede ronde gestart, waarbij pitches kunnen worden ingediend. Nieuwe voorstellen kunnen tot 1 juni 2016 worden ingediend bij de secretaris van de jury, Karin Jansens, k.jansens@mvonederland.nl

Bron & informatie:
MVO Nederland
Bewerkt: Woensdag 17 Februari 2016
Gepost: Woensdag 10 Februari 2016