persbericht

20 procent startende ondernemers komt niet uit Nederland

Veel vrouwen uit Syrië en Irak starten tandartspraktijk

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12493 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

starten in nederland

Twintig procent van de Nederandse startende ondernemers heeft oorspronkelijk een andere nationaliteit, d.w.z. is niet in Nederland geboren. Vorig jaar startten ten opzicht van het jaar daarvoor ook een groot deel meer Syriërs en Irakezen. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Bedrijfsleven 2015 - Jaaroverzicht Ondernemend Nederland’ dat de Kamer van Koophandel onlangs publiceerde.

 De groei van ondernemers uit Syrië en Irak is opvallend. Er waren 23 procent meer mensen uit Syrië  en 20 procent meer mensen uit Irak die startten ten in 2014 ten opzichte van 2015. Irakezen en Syriërs ondernemen vooral in de sectoren detailhandel, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening. Verder valt op dat relatief veel vertalers en tolken beginnen als ondernemer en dat relatief veel Irakese en Syrische vrouwen een tandartsenpraktijk beginnen.  Verder stijgt het aantal in Polen, Rusland en Brazilië geboren ondernemers.

De  top 3 van nieuwe ondernemers komt uit Polen (10%), Turken (9%) en Surinamers (7%). Niet oorspronkelijke Nederlanders kiezen vaak voor het ondernemerschap. Vaak uit culturele overwegingen (handelsgeest of traditie)  of omdat het lastig is een baan te vinden. 

Bewerkt: Vrijdag 05 Februari 2016
Gepost: Vrijdag 05 Februari 2016